UNICEF: Dominikanska republika proterala 1.800 dece na Haiti 1Foto: EPA-EFE/Johnson Sabin (Ilustracija)

Vlasti Dominikanske republike proterale su ove godine barem 1.800 haićanske dece-migranata bez pratnje, vrativši ih u njihovu krizom poharanu zemlju, saopštio je UNICEF, a Dominikanska Republika je danas demantovala ovu tvrdnju.

Ova zemlja i Haiti nalaze se na istom karipskom ostrvu i dele granicu od 390 kilometara, a optužba na račun Dominikanske Republike izneta je juče, s obzirom na sve žešći obračun njene vlade sa migracijama, kao odgovor na epidemiju kolere i divljanje bandi na Haitiju.

Taj obračun je izazvao žestoke kritike međunarodnih posmatrača, uključujući SAD koje su optužile Dominikansku Republiku za masovne deportacije, rasistički tretman migranata i pritvaranje Haićana u neuslovnim objektima.

Među onima koji beže u Dominikansku Republiku su dečaci i devojčice, a mnogi od njih bivaju vraćani na Haiti preko različitih mesta na granici, gde ih preuzimaju UNICEF-ovi partneri, saopštila je ova agencija Ujedinjenih nacija.

Informaciju je prvo objavio Si-En-En (CNN) a potvrdio ju je UNICEF, koji nije želeo da detaljnije komentariše, pa je nejasno da li su deca proterivana bez roditelja, ili su razdvojena od njih tokom putovanja, ili su Haiti napustila sama.

Direktor dominikanske agencije za migracije Venansio Alkantara (Venancio Alcantata) opovrgao je tvrdnje o deportacijama, izjavio da agencija postupa po posebnim procedurama koja važe za decu migrante i dodao da su „maloletnici sve vreme sa svojim roditeljima“.

„Sve deportacije se sprovode uz potpuno i apsolutno poštovanje za ljudsko dostojanstvo i ljudska prava“, napisao je Alkantara na Tviteru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.