Unicef: Pandemija korona virusa otežava situaciju za milione interno raseljene dece 1Nigerija Foto: Beta/AP/ Sunday Alamba

Fond UN za decu (Unicef) objavio je danas da je 46 miliona ljudi, među kojima je 19 miliona dece, pobeglo od nasilja i konflikta prošle godine ali je ostalo u svojim zemljama, dok su još milioni ljudi raseljeni zbog katastrofa.

U izveštaju Unicefa se navodi da je broj interno raseljenih kao rezultat nasilja i konflikta povećan sa 25 miliona pre deceniju na više od 40 miliona u poslednjih pet godina. Takođe, prošle godine više od 40 odsto raseljenih bili su mlađi od 18 godina.

Izvršna direktorka Unicefa Henrijeta For izjavila je da „milioni raseljene dece širom sveta nemaju odgovarajuću negu i zaštitu“ i dodala da kada se pojavi nova kriza kao što je pandemija korona virusa, ta deca postaju posebno ugrožena.

Oko 33 miliona novoraseljenih zabeleženo je 2019. godine među kojima je 12 miliona dece, a Unicef navodi da je pandemija korona virusa ove godine dodatno pogoršala situaciju za raseljenu decu i porodice.

Izveštaj „Izgubljeni kod kuće“ ističe da deca koja su raseljena nemaju pristup osnovnim uslugama i u riziku su da budu izložena nasilju, eksploataciji, zlostavljanju, trgovini, dečjem radu, dečjem braku i razdvajanju od porodice.

Unicef poziva na strateška ulaganja i ujedinjene napore vlada, civilnog društva, privatnog sektora, humanitarnih organizacija i same dece u rešavanju ovih pitanja.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.