Unionisti blokiraju formiranje vlade Severne Irske, premijer Boris Džonson putuje u Belfast 1foto EPA-EFE/ANDY RAIN

Delegacija predstavnika američkog Kongresa, narednih dana bi trebalo da poseti Londonu, Dablin, Brisel i Belfast i razgovara o Severnoj Irskoj. Britanski premijer Boris Džonson sutra putuje u Belfast gde će razgovarati sa političkim predstavnicima obe zajednice.

Posetu američkih kongresmena najavljuje Gardijen, koji ističe zabrinutost u Beloj kući zbog rastućih tenzija oko Protokola Severne Irske i podvlači da će delegacija naglasiti posvećenost predsednika Bajdena odbrani mirovnog sporazuma na Veliki petak 1998. i ulogu SAD kao garanta. Delegaciju predvodi  Ričard Nil, uticajni član Predstavničkog doma iz Demokratske partije,

Na izborima za parlament Severne Irske održanim pre desetak dana, najviše glasova i 27 od ukupno 90 poslaničkih mesta, kao i mesto budućeg premijera prvi put je osvojio Šin Fejn, nacionalistička stranka koja se zalaže za ujedinjenje sa Republikom Irskom i za koju glasaju uglavnom katolici.

Očekuje se da njihova liderka Mišel O Nil postane premijerka, ali za formiranje vlade, prema sporazumu iz 1998.godine, neophodna je podrška drugoplasirane protestantske Partije demokratskih unionista (DUP) koja ima 25 mesta. Iznenađujući broj glasova i 17 mesta dobila je trećeplasirana građanska Partija Aljansa koja okuplja građane različitog etničkog i verskog porekla.

DUP je nakon izbora saopštio da neće ući u novu vladu ukoliko ne bude izmenjen Protokol, poseban sporazum o Bregzitu za Severnu Irsku koji je osmišljen da spreči povratak tvrde kopnene granice sa Republikom Irskom. Dogovoren je između vlade Ujedinjenog Kraljevstva i EU 2019. godine, stupio na snagu u januaru 2021. godine.

Unionistima koji okupljaju uglavnom protestante koji bi da Severna Irska ostane deo Ujedinjenog Kraljevstva, brine to što je Protokolom Severna Irska ostala deo jedinstvenog tržišta robe EU. Lider DUP Džefri Donaldson rekao je da zabrinutost njegove stranke zbog Protokola, „nije samo obična politička prepirka“. „Protokol je direktan izazov principima koji su u osnovi svakog sporazuma postignutog u Severnoj Irskoj u poslednjih 25 godina mirovnog procesa“, kazao je Donaldson.

London je najavio moguću promenu Protokola, sa čim se ne slažu ni Brisel ni Dablin, a Amerikance zanima pre svega kako bi eventualne izmene Protokola uticale na mirovni sporazum potpisan na Veliki petak 1998. kojim je okončan višedecenijski sukob u Severnoj Irskoj.

Sporazum su potpisale vlade Ujedinjenog Kraljevstva i Republike Irske, uz posredovanje SAD, a njime je Severna Irska dobila autonomiju u okviru postojećih granica. Ričard Nil je rekao ranije ove godine da je trgovinski sporazum „poželjan“, ali da neće biti moguć ako postoji „bilo kakva opasnost“ za sporazum na Veliki petak.

Britanski mediji najavljuju da će premijer UK Boris Džonson sutra posetiti Belfast kako bi apelovao na tamošnje političke lidere obe zajednice da se “vrate na posao“ i formiraju vladu. Iako je bilo najava pojedinih britanskih zvaničnika da je London spreman da jednostrano promeni Protokol o Severnoj Irskoj, kako Gardijen saznaje, Džonsonove poruke biće blaže. Protokol će biti neizostavna tema, ali se čini da je formiranje vlade Severne Irske sada prioritet.

Liderka Šin Fejna i očekivano sledeća premijerka Mišel O Nil potvrdila je da će razgovarati s premijerom Džonsonom. “Nameravam da mu direktno kažem da treba da prestane da se povlađuje DUP-u. Oni se trenutno igraju sa Evropskom komisijom, a mi smo uhvaćeni u sredini“, rekla je O’Nil za Politiko.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.