Ursula fon der Lajen poziva evropske lidere da dodele Ukrajini i Moldaviji status kandidata 1Foto: EPA-EFE/ OLIVIER HOSLET

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen pozvala je danas evropske vođe da se „pokažu na visini“ i dodele Ukrajini i Moldaviji status kandidata za članstvo EU na njihovom sutrašnjem samitu.

Evropska komisija prošle nedelje je dala pozitivno mišljenje za dodelu statusa kandidata Ukrajini i Moldaviji uz uslove o nastavku reformi, čime bi se otvorio put ka dugom procesu pristupanja Uniji. Komisija je ocenila da Gruzija, koja je isto tražila dodelu statusa kandidata, treba da sprovede dodatne reforme pre nego što ga dobije.

„Sada je na Evropskom savetu da dodnese odluku i da se pokaže na visini istorijske odgovornosti koju imamo“, rekla je fon der Lajen pred Evropskim parlamentom u Briselu.

„Ukrajina je dokazala i to još pre rata da je na dobrom putu. Poslednjih godina ona je za malo vremena sprovela više reformi nego poslednjih deset godina. Zahvaljujući  sporazumu o pridruživanju iz 2016. ona je već sprovela oko 70 odsto propisa, normi i standarda EU“, rekla je šefica Evropske komisije.

Ona je dodala da ostaje da se uradi veliki posao po pitanju borbe protiv korupcije i protiv preteranog uticaja oligarha na privredu.

„Istorija naše Unije je istorija mladih demokratija koje se jačaju pridruživanjem…To je istorija čije naredno poglavlje danas piše hrabar ukrajinski narod i svi mi koji treba da ih pratimo na putu Evrope. Još jednom ponavljam Evropa se nalazi u presudnom trenutku. Budimo na visini“, rekla je ona.

I francuski ministar za evrposka pitanja Kleman Bon (Clement Beaune) rekao je pred evroposlanicima da veruje i da se nada da će na evropskom samitu biti postignut konsenzus i dat „očekivan signal“, dodele statusa kandidata, ukazujući i da to ne treba mešati sa momentalnim učlanjenjem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.