Uzajamne osude Španije i Venecuele zbog antivladinog aktiviste 1Foto: Beta/AP

Borel je rekao da opozicionar Leopldo Lopes nije zatražio politički azil i ne može to da uradi jer ako bi hteo morao bi da ga zatraži u Španiji.

„On je gost i primljen je kao gost. Ne možemo dozvoliti da španska ambasada bude centar političke aktivnosti u Venecueli“, rekao je Borel u obraćanju novinarima danas tokom poste glavnom gradu Libana Bejrutu.

Venecuelanski opozicionar Leopoldo Lopes sklonio se u španskoj ambasadi u Karkasu u utorak neposredno pošto je prekršio kućni pritvor da se pridruži pokušaju vojnog puča protiv venecuelanskog predsednika Nikolasa Madura prošlog utorka. On je pritvoren 2014. zbog predvođenja protesta protiv Madurove vlasti.

Lopes se juče obratio novinarima na ulazu u rezidenciju španskog ambasadora u glavnom gradu Venecuele, Karakasu, i pozvao narod Venecuele da podrži opozicionog vođu Huana Gvaida.

To je naišlo na osudu venecuelanskog ambasadora u Madridu i produbilo tenzije izmedju Karakasa i Madrida.

Venecuelanski ambasador je osudio špansku vladu što je dozvolila Lopesu da govori iz španske rezidencije i da odatle poziva Venecuelance na pobunu, navodeći da je to kranje neprikladno.

„Neuobičajeno je da Lopes koristi rezidenciju ambasadora kao operacionalnu bazu da podstiče na vojnu pobunu“, rekao je venecuelanski ambasador.

Najviši sud Venecuele naredio je hapšenje Lopesa ali Španija je odbila da ga preda venecuelanskim vlastima.

Španija navodi da ukoliko Lopes želi da traži politički azil on to može da uradi samo u Španiji.