Vakcinisani turistički radnici u Crnoj Gori nosiće bedževe 1Foto: EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL

Građani svih uzrasta juče su ispred Univerzitetsko-sportskog centra u Podgorici, zbog malog broja doza koje su opredijeljene za opštu populaciju, u redovima od jutra čekali na vakcinaciju „Fajzerom“. Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović pozvala je juče predstavnike turističke privrede da vakcinišu zaposlene.

Kako prenosi RTCG, ministarka je prilikom predstavljanja zdravstvenih protokola u Institutu za javno zdravlje poručila da će svi turistički radnici koji su vakcinisani imati bedž kojim će turiste obaveštavati da su bezbjedni.

Borovinić Bojović je kazala da je važna stavka u zdravstvenom protokolu besplatno lečenje turista u slučaju obolijevanja od kovida-19, kao i besplatni PCR test za povratak turista u matičnu zemlju.

“Preporučujemo da se svi zaposleni u turizmu vakcinišu jer je to izuzetno važno za bezbednost i turista i samih zaposlenih. Radimo na uvođenju bedževa na kojima će pisati „Vakcinisao sam se. A ti?“ čime će se prije svega sugerisati onima koji nijesu vakcinisani da to učine, znaćemo broj ljudi koji je imunizovan, a takođe će turistima ulivati sigurnost znajući da su u kontaktu sa vakcinisanom osobom”, kazala je Borovinić Bojović.

Ministarka je pozvala predstavnike turističke privrede da u duhu društvene odgovornosti, ali i dužnosti struke, utiču na svoje zaposlene da se vakcinišu jer na taj način štite sebe, svoju porodicu, ali i turiste.

Dodatno je objasnila i način sankcionisanja i odgovornosti zbog nenošenja maski gostiju i zaposlenih u turističkim objektima.

“Ukoliko gost odbije da nosi masku prilikom posjete restoranu, kompletna odgovornost je na njemu, a odgovornost ugostitelja je isključivo vezana za nepoštovanje mjera od strane zaposlenih u tom objektu”, poručila je ministarka.

Ove nedjelje se formiraju timovi za PCR testiranje i svaki grad će imati svoj tim, a u gostitelji su dužni da obezbijede kontakt osobu koja će biti u stalnoj komunikaciji sa najbližom epidemiološkom službom.

Prema pisanju RTCG, u Crnoj Gori je juče na 140 punktova vakcinisano 2.984 građana prvom dozom i 283 drugom. Do sada je prvom dozom imunizovano 116.481 građana, dok je revakcinisano 35.041.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Vakcinisani turistički radnici u Crnoj Gori nosiće bedževe”

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.