Varhelji: EU mora ubrzati pristup zemalja Zapadnog Balkana 1Foto: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

On je istakao da sa Albanijom i Makedonijom moraju da se otvore pristupni pregovori, jer su obe države ispunile zahteve koji su im postavljeni. Prema njegovim rečima, proširenje na zapadni Balkan može biti uspešno samo ako Evropska unija ispuni obećanja koja je dala, a to zahteva brži, dinamičniji proces.

„Za vreme dugih priprema i pregovaračkog procesa biće nam neophodna mnogo jača politička kontrola, uz maksimalno učešće država članica. U suprotnom, rizikujemo jačanje snaga koje bi mogle da nanesu štetu pregovaračkom procesu“, upozorio je Varhelji, saopštila je mađarska vlada.

Bez obzira na to što je sada sva pažnja usmerena na Albaniju i Severnu Makedoniju, za Budimpeštu je Srbija i dalje ključna kada je reč o širenju EU na zapadni Balkan, što je premijer Viktor Orban istakao pre dva dana uoči razgovora sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, navodi se u saopštenju.

„Pregovori sa Srbijom moraju se ubrzati što pre je moguće i neophodno ih je uvesti u završnu fazu, jer samo prijem Srbije može garantovati stabilnost zapadnog Balkana“, rekao je Orban.