Vašington smatra da bi Severna Koreja mogla da izvede nuklearnu probu ovog meseca 1Foto: EPA/STR (Arhiva)

SAD ocenjuju da bi Severna Koreja „ovog meseca“ mogla da izvede svoju prvu nuklearnu probu od 2017. godine, saopštio je danas Stejt department.

Prema zaključcima Vašingtona, Pjonjang priprema poligon za probe u Pungje-riju i mogao bi da bude spreman da tu izvede probu ovog meseca, što bi bila njegova sedma nuklearna proba, rekla je novinarima portparolka američkog ministartva spoljnih poslova Džejlina Porter.

Ona je dodala da se ta analiza oslanja na nedavne javne izjave date u samoj Severnoj Koreji i da su SAD prenele tu ocenu svojim saveznicima i da će nastaviti blisku saradnju sa njima.

Režim severnokorejskog vodje Kim Džon Una prekinuo je od 2017. ispaljivanje interkontinentalnih balističkih raketa i nuklearne probe. On je već delimično prekinuo taj moratorijum ispaljujući krajem marta interkontinentalnu raketu.

Nedavno napravljeni satelitski snimci pokazali su znake nove aktivnosti u tunelu na poligonu i Pungje-riju, koji je prema Severnoj Koreji uništen 2018. pre istorijskog samita Kim Džong Una i tadašnjeg američkog predsednika Donalda Trampa. Susretima dvojice lidera počela je faza sada opet prekinutog dijaloga.

Trampov naslednik Džo Bajden rekao je da je spreman ponovo da počne dijalog o denuklearizaciji te zemlje ali njegova pružena ruka nije naišla na odgovor od njegovog dolaska u Belu kuću početkom 2021.

Nasuprot tome Severna Koreja je od početka godine izvela više proba oružja zabranjenog rezolucijama Saveta bezbednosti UN, što su SAD nazvale „provokacijama“.

Pjongjang je šest puta testirao nuklearno oružje od 2006. i hvalio uspeh njegove poslednje i najsnažnije probe iz 2017. koja je bila hidrogenska bomba procenjene jačine od 250 kilotona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.