Vatrogasci širom Evrope pridružuju se borbi protiv šumskih požara u Francuskoj 1Gašenje Požara. Bordo Foto: FoNet/AP

Vatrogasci iz zemalja širom Evrope počeli su danas da stižu u Francusku kao pomoć u borbi protiv više šumskih požara, uključujući veliki požar u borovim šumama na jugozapadu zemlje.

Vatrogasne brigade iz francuske regije Žironde naveli su da je širenje tamošnjeg požara u toku prošle noći ograničeno, ali da su uslovi da se on stavi pod kontrolu i dalje nepovoljni, zbog vrućeg i suvog vremena.

U požarima u Žirondi i susednom departmanu Land (Landes) od utorka su izgorela 74 kvadratna kilometra šume, a evakuisano je najmanje 10.000 ljudi.

Iz Nemačke, Rumunije, Poljske i Austrije u Francusku je poslato više od 360 vatrogasaca i 100 specijalnih kopnenih vozila. Oni se pridružuju 1.000 francuskih kolega, koji su već na terenu.

Grčka je kao pomoć u gašenju požara u Bretanji na zapadu zemlje poslala dva kanadera, a Švedska dva aviona tipa Er traktor (Air Tractor).

Niz toplotnih talasa i suše u velikom delu Evrope stvorili su idealne uslove za požare.

Vatrogasci širom Evrope pridružuju se borbi protiv šumskih požara u Francuskoj 2

Požar, Bordo Foto: FoNet/AP

Prema Evropskom sistemu za informisanje o šumskim požarima, od početka godine u Francuskoj je izgorelo više od 600 kvadratnih kilometara šume, više nego bilo koje druge godine u protekloj deceniji.

U Portugaliji, protiv požara u nacionalnom parku Sera da Estrela, koji gori već sedam dana, bori se više od 1.600 vatrogasaca, sa 500 vozila i 17 protivpožarnih aviona. U tom požaru do sada je izgorelo oko 10 kvadratnih kilometara šume. Sera da Estrela je zaštićena zona i nalazi se na UNESKO-voj listi svetske baštine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.