Većina Kanađana zaposlena od kuće produktivna kao u kancelariji 1Foto: Pixabay / TeeFarm

Velika većina Kanađana koja radi od kuće, jednako je produktivna kao i u kancelariji, a mnogi od njih bi želeli da posle epidemije korona virusa nastave rad od kuće, barem pola radnog vremena, navodi se u jednoj studiji.

Gotovo trećina (32 odsto) kanadskih zaposlenih, ili 3,1 milion, radi „veći deo“ svog radnog vremena od kuće od početka godine, nasuprot jedva četiri odsto 2016. godine, navodi se u studiji kanadskog Instituta za statistiku.

Od toga je 90 odsto reklo da su isto produktivni kao ranije. Od onih koji su tek prešli na rad od kuće, 58 odsto je navelo da radi približno isto kao u kancelariji, a 32 odsto da radi i više. Oko deset odsto je navelo da manje radi nego u kancelariji.

Produktivnost rada na daljinu bila je veća u javnoj upravi, posebno u zdravstvu, nego u industriji koja proizvodi robu.

Kanadski institut nije utvrdio znatnu razliku između muškaraca i žena, niti razliku prema starosti, obrazovanju, bračnom statusu ili zanimanju ispitanika.

Oko 80 odsto zaposlenih od kuće želelo bi da rad od kuće nastavi i posle epidemije korona virusa, barem pola radnog vremena.

S druge strane, blaga većina prosvetnih radnika od 54 odsto, radije bi se vratila u škole kad se završi epidemija korona virusa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.