Velika Britanija šalje raketni odbrambeni sistem u Poljsku 1Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV/MO

Velika Britanija će rasporediti raketni odbrambeni sistem u Poljskoj, NATO članici, kao odgovor na rusku invaziju Ukrajine, saopštio je danas ministar odbrane Ben Volas (Wallace).

Volas je, tokom posete poljske prestonice Varšave, rekao da će Velika Britnija u Poljsku poslati protiv-vazdušni raketni sistem srednjeg dometa „skaj sabre“ i oko 100 vojnika.

„Trudimo se da stanemo uz Poljsku u zaštiti njenog vazdušnog prostora od bilo kakve dalje agresije Rusije“, rekao je on.

Odluka dolazi nekoliko dana nakon što su ruske rakete pogodile ukrajinsku vojnu bazu u Javorivu na samo nekoliko kilometara od granice sa Poljskom i nakon što je skoro 2 miliona od više od 3 miliona izbeglica iz te države stiglo u Poljsku.

„Kao saveznik u NATO-u i dugogodišnji prijatelj, veoma je ispravno da Britanija stoji uz Poljsku jer Poljska nosi veliki deo tereta posledica ovog rata i uspravno i hrabro se suprotstavlja pretnjama iz Rusije“, rekao je Volas.

Ranije danas radio-televizija Srbije javila je kako rat u Ukrajini izazvao pravu jurnjavu za sistemima S-300. U tekstu ukrajina rusija rat mig 29 sad eu poljska slovacka s 300 navodi se „Rusi ih traže iz vazduha, Amerikanci diplomatskim putem – protivvazduhoplovni sistemi S-300 trenutno su najtraženije oružje u Evropi. Manji protivavionski sistemi su već stigli ili su na putu ka Ukrajini. Projektili S-300 već su u Ukrajini, tvrdi kongresmen Majkl Mekol.“

Američki zvaničnici traže način da Ukrajincima nabave projektile za protivvazduhoplovni sistem S-300, ali se kao i u slučaju poljskih „migova-29“ ispunjavanje novih zahteva Kijeva čini složenijim nego u prvi mah.

Manje od 48 sati od zahteva Kijeva da se ukrajinskim snagama što pre isporuče projektili za protivvazduhoplovne sisteme S-300, američki zvaničnici pokušavaju da ubede članice NATO-a da ustupe Ukrajini preostale rakete iz svojih arsenala, javlja RTS pozivajući se na medije u SAD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.