Veto Dodika na zaključak Predsedništva BiH o poseti predsednika Crne Gore 1Milorad Dodik Foto: Beta/EU/Mauro Bottaro

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović trebalo bi da 2. i 3. marta zvanično poseti BiH, ali je srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik stavio veto na tu odluku.

Za zaključak da Đukanović dođe u zvaničnu posetu BiH glasali su predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić i bošnjački član Šefik Džaferović, dok je Dodik glasao pritiv.

Dodik je taj zaključak o poseti Đukanovića proglasio „destruktivnim po vitalni entitetski interes“, saopšteno je posle današnje sednice Predsedništva BiH.

Dodik je stavio veto i na odluku o prihvatanju „Sporazuma o statusu između Bosne i Hercegovine i Evropske unije o aktivnostima koje provodi Agencija za evropsku graničnu i obalsku stražu na teritoriji Bosne i Hercegovine“.

Kada jedan od članova Predsedništva BiH stavi veto na neki zaključak ili odluku, onda se o tom zaključku ili odluci izjašnjava parlament entiteta iz kojeg je član Predsedništva koji je pokrenuo „zaštitu vitalnog nacionalnog interesa“.

U ovom slučaju, ako Skupština RS u roku od deset dana potvrdi Dodikov veto, zaključak i odluka Predsedništva BiH neće stupiti na snagu.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

8 reagovanja na “Veto Dodika na zaključak Predsedništva BiH o poseti predsednika Crne Gore”

  1. Gotovo sam siguran da ce gospoda iz Crne Gore..vremenom i Hrvatske,pa sto da ne i Makedonije..Kosovo i Metohija je vec uvelo taksu ,pa sad jos gore reciprocitet na sve i svasta iz Srbije pa i bosne..uglavnom sbog ovakvih balvana kao sto su Dodik i drugovi..ovakve balvane treba izolovati..

  2. Predsednik Crne Gore M.Djukanovic dolazi u posetu Bosni i Sarajevu a ne Banja Luckom entitetu. Glavnog sherifa Banja Luke, Dodika.
    M.Djukanovic ionako moze sresti Dodika negde po Beogradu,tako da mu misljenje ovog nije toliko bitno za posetu prijateljskoj BiH i glavnom gradu Sarajevu.

  3. Ocekuje se, s pravom, skori sastanak svih drzavnika iz okruzenja Srbije, sa ciljem donosenja zajednicke Deklaracije o neprihvatljivosti remetilackog i ratnohuskackog ponasanja Srbije.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.