(VIDEO) Vođa ruske paravojne "Vagner grupe" Jevgenij Prigožin poslao krvavi čekić Evropskom parlamentu 1Foto: EPA/SERGEI ILNITSKY/POOL

Vođa paravojne grupe Vagner Jevgenij Prigožin, povezan sa Kremljom, juče je po sostvenom priznanju na adresu Evropskog parlamenta poslao čekić umrljan krvlju kao, kako se navodi u izveštaju themoscowtimes.com, “mračni podsetnik na jezivo ubistvo jednog borca”.

Preteći gest Jevgenija Prigožina usledio je u trenutku kada se Evropski parlament pripremao da osudi grupu Vagner u rezoluciji kojom je Rusija označena kao „državna sponzor terorizma“.

Prigožinova firma „Konkord“ saopštila je da je sa komandantima Vagnera razgovarao o očekivanom glasanju u Evropskom parlamentu i da je odlučio da odgovori onim što je opisao kao “slučaj informacija“.

Video se pojavio kasnije u sredu na kome se vidi saradnik Prigožina kako maše futrolom za violinu u kojoj se nalazi čekić sa natpisom „PMC Vagner“ mrljama od krvi na dršci.

Oružje upućuje na još jedan video koji se pojavio ovog meseca u kojem je Vagnerov dezerter, kako je opisao, pretučen na smrt maljem nakon što je uhvaćen.

Prigožin je u početku hvalio ubistvo borca, ali je kasnije negirao umešanost, umesto toga okrivljujući američke tajne službe bez pružanja dokaza.

„Informacioni slučaj koji treba da bude poslat Evropskom parlamentu predat je predstavniku „Sajber fronta Z“, navodi se u saopštenju “Konkorda” na društvenim mrežama.

„Sajber Front Z“ se pojavio u aplikaciji za razmenu poruka Telegram u ranim danima ruske invazije na Ukrajinu sa predlogom za regrutovanje IT stručnjaka i dizajnera, kao i “komentatora društvenih medija“ i „spamera“.

Trenutno ima više od 100.000 pretplatnika na svom proratnom kanalu.

Organizacija za prava zatvorenika Gulagu.net identifikovala je osobu koja je snimljena dok predaje čekić kao advokata Vagnera iz Sankt Peterburga Igora Jelisejeva.

Evropski parlament će danas glasati o rezoluciji koja osuđuje “gnusne zločine” koje su počinili pripadnici grupe Vagner i poziva Rusiju da povuče svoje članove iz istočne Ukrajine i anektiranog Krima.

U sredu ubrzo nakon usvajanja rezolucije kojom je Rusija proglašena „državom sponzorom terorizma” usledio je hakerski napad na internet stranicu Evropskog parlamenta.

Odgovornost za hakerski napad su preuzeli proruski hakeri. Ruski komesar za ljudska prava rekao je da istražni organi proveravaju autentičnost snimka na kojem se vidi kako je Vagnerov dezerter — koji je bio osuđen pre nego što je regrutovan — ubijen.

Prigožin je snimljen kako lično regrutuje zatvorenike širom Rusije da se pridruže Vagnerovim redovima da se bore u Ukrajini ovog leta.
On je u septembru priznao da je osnovao Vagner 2014. nakon godina negiranja povezanosti sa plaćeničkom organizacijom čiji su borci viđeni u zonama sukoba širom sveta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.