Vlasti u Srbiji očekuju da Joanikije vrati uslugu 1Foto: EPA/ BORIS PEJOVIC

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je da se nova Vlada Crne Gore ponaša vrlo slično, kaže, kao i ona koju je predvodio Milo Đukanović, te da bi u rešenje aktuelne političke krize trebalo da se uključi crkva.

„Treba i mitropolit Joanikije da se oglasi i da se malo pozabavi potezima Zdravka Krivokapića. Postoji i tu odgovornost“, rekao je Dačić.

Dodao je da je Krivokapić došao na čelo Vlade jer je pokojni mitropolit Amfilohije tražio da on bude nosilac liste.

„Mislim i da novi mitropolit treba da se pozabavi situacijom u Crnoj Gori i položajem Srba u Crnoj Gori“.

Dačić je podvlačeći paralele između aktuelne vlasti u Podgorici i one prošle kazao da je sve što rade „toliko loše da će se steći utisak kod naroda da ni Milo Đukanović nije bio tako loš“.

Donošenje Rezolucije o Srebrenici u crnogorskom parlamentu, ocenio je kao potez koji je uperen direktno protiv Srbije i Republike Srpske i da je to urađeno zbog, naveo je, jakog pritiska iz inostranstva.

“Niko nije silom nametnuo Krivokapiću da bude premijer Crne Gore, i zato Srbija dosta oprezno govori o eventualnim potezima koji treba da uslede nakon donošenja Rezolucije u Srebrenici“, naveo je Dačić.

Ljubo Filipović, izvršni koordinator Građanske inicijative „21. maj“, za Danas ovakvu reakciju smatra očekivanom.

„Dačićeva izjava je još jedno drsko miješanje u unutrašnje stvari u Crnoj Gori. Vidjećemo koliko će biti uspješno“, naveo je Filipović.

Ukazuje da „vlasti u Srbiji sada očekuju da srpski mitropolit u Crnoj Gori vrati uslugu što je njegov izbor prošao bez većih problema. Svjestan je i Joanikije da bez amina Aleksandra Vučića on ne bi bio mitropolit. Sada on treba da uradi svoj dio posla i sačuva jedinstvo ‘srpskog sveta’“.

Naš sagovornik procenjuje, da će se aktuelna kriza vlasti „najvjerovatnije završiti kao i ona prilikom njenog formiranja, za stolom mitropolita u nekom manastiru. Pitanje je samo hoće li to ovoga puta biti javno“.

Boris Raonić, predsednik Građanske alijanse, za Danas navodi da se Crna Gora nalazi u političkoj krizi, ali da je „sposobna da izađe iz nje i bez paternalističkog odnosa funkcionera iz inostranstva, kao i miješanja Mitropolije crnogorsko-primorske“, koje bi, smatra, bilo loše i za nju.

Crkva je, navodi Raonić, svoju ulogu odradila u pitanju koje se tiče nje.

„Sada je sve u rukama političkih lidera uvjeren sam da kroz dijalog lidera tri vladajuće koalicije, ali i kasnije kroz dijalog sa opozicijom, Crna Gora može izaći iz krize i nastaviti svoj reformski i evropski put“, zaključuje sagovornik Danasa dodajući da je Dačić 2010, kao i njegov poslanički klub, glasao za Deklaraciju o Srebrenici u Skupštini Srbije.

„Šta se promijenilo u međuvremenu ne želim da znam, ali bi dobro bilo da javnost zna i eventualno obrazloži“.

Demokrate Crne Gore, čiji je lider predsednik crnogorske skupštine Aleksa Bečić, saopštile su da nisu tačne Dačićeve izjave da je Rezolucija o genocidu u Srebrenici politički napad na Srbiju i RS, „i srpski narod u celini“.

„Dačić u nimalo prijateljskom, ili makar diplomatski očekivanom neutralnom tonu koji teži objektivnosti, izriče nekoliko bizarnih neistina i zamena teza koje se nikako ne mogu doživeti kao konstruktivan pristup u odnosima dve – po svemu bi trebalo biti – najbliže države”, navode Demokrate.

Ukazuju da je lako pretpostaviti zbog čega to Dačić radi, te da „može biti siguran da ni njemu, niti bilo kome drugom, to neće proći. A posebno neće proći pokušaj da se lažima i bez ikakvog postojećeg razloga dele građani Crne Gore”.

Navode i da su Rezolucijom, koju je usvojila Skupština Crne Gore, bolje čuvali i branili Srbiju, nego Dačić svoju zemlju.

Ističu da su svesni namera i ciljeva takve politike.

„Jer, da je gospodin Dačić iskren prema Crnoj Gori, da joj želi dobro, možda bi se trudio da Svetozar Marović bude izručen?”, pitaju se Demokrate.

Dodaju da Dačić „krajnje politikantski spočitava Crnoj Gori neistine i podmeće zle namere“.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

5 reagovanja na “Vlasti u Srbiji očekuju da Joanikije vrati uslugu”

  1. Zivjela Srbija zivjela Srpska Republika Zivjela Srp Krajina .Zivjela Bratska Crna Gora zivjeo sve koliki Srpski narod svuda po Svijetu

  2. Ma kakvu uslugu. Neka ostave Mitropolita na miru. To je osoba oko koje cemo se sabirati a ne oko prevrtljivih politicara.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.