Vrhunac rasta smrtnosti zbog posledica virusa korona zabeležen u novembru 1Foto: EPA-EFE/MARKO DJOKOVIC

U proleće 2020. godine broj smrtnih slučajeva u Evropskoj uniji počeo je brzo da raste zbog pojave virusa korona, a u nekim delovima Evrope smrtnost je bila izuzetno visoka u poređenju sa prosečnom smrtnošću prethodnih godina, pokazuju podaci Eurostata.

Kako Eurostat piše, odavde je potekla ideja da se proceni uticaj pandemije sagledavanjem viška mortaliteta, odnosno povećanja ukupnog broja umrlih, iz bilo kog uzroka, u poređenju sa umrlima prethodnih godina.

Ukupno je u EU umrlo više od 450.000 ljudi u periodu između marta i novembra 2020. godine, u poređenju sa istim periodom 2016. – 2019.

Tokom ranog porasta virusa korona, višak mortaliteta u EU dostigao je svoj prvi vrhunac u aprilu 2020, sa porastom od 25 odsto u poređenju sa prosekom istog meseca tokom 2016. – 2019. godine.

Između maja i jula zabeležen je niži nivo rasta mortaliteta, dok je još jedan skok mortaliteta započeo u avgustu i septembru sledećim talasom pandemije.

Višak mortaliteta u EU bio je osam odsto iznad proseka u septembru, + 17 odsto u oktobru i + 40 odsto u novembru, s tim da je indikator porastao u svim državama članicama EU.

Iako je porast mortaliteta primećen tokom cele godine, širom Evrope, vrhovi i intenzitet epidemije su se veoma razlikovali među zemljama.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.