"Vučića poštuje kao starijeg brata, preti novinarima, aktivistima za ljudska prava, svoju maloletnu decu šalje na front": Ko je Ramzan Kadirov, čečenski lider? 1Foto: EPA-EFE/ALEKSEY NIKOLSKYI

Fotografija srpskog predsednika odevenog u čečensku odoru koju je dobio na poklon od čečenskog lidera Ramzana Kadirova izazvala je sprdnju na društvenim mrežama, ali i gnušanje, prezir i strah.

Osim što je ovo još jedna potvrda na čijoj je strani Srbija u ratu Rusije protiv Ukrajine, ovo je dokaz da su demokratske vrednosti, ljudska prava, sloboda izražavanja… samo mrtvo slovo na papiru za srpski režim.

Jer kako tumačiti drugačije fotografiju Vučića sa savetnikom Ramzana Kadirova, čoveka koji, po brojnim međunarodnim izveštajima, kinji i progoni novinare, aktiviste za ljudska prava koji je u svojoj zemlji organizovao koncentracione logore za homoseksualce, gde se prema tvrdnjama aktivista za ljudska prava zatvaraju i muče muškarci elektrošokovima, i prebijaju do smrti.

Nova Gazeta je pisala pre neku godinu da je jedan od logora smešten u bivšoj kasarni u gradu Argunu, gde se, prema rečima aktivista, zatočenici drže i do 40 dana u jednoj sobi.

Navodno je Kadirov lično naredio progone, ali je njegov režim zvanično negirao postojanje bilo kakvih kampova za homoseksualce.

Prisilni nestanci i mučenja njegovih neistomišljenika toliko su rašireni da ih je Human Rights Watch nazvao zločinom protiv čovečnosti.

U izveštaju Freedom House o stvarnim primerima „transnacionalne represije“ u svetu, od 32 dokumentovana fizička slučaja sprovedena pod nalogom Kremlja, čak 20 ima čečensku poveznicu.

Nova gazeta je 15. februara 2021. objavila službene dokumente u kojima piše da u vansudskim pogubljenjima u Čečeniji 2017. ubijeno oko 30 ljudi, a da je mnoga ubistva naručio lično Kadirov.

Deo vansudskih ubistava desio se i tokom „čistke“ koju je 2017. sprovela čečenska policija protiv pripadnika LGBT populacije po nalogu Kadirova.

Ukrajinska Služba bezbednosti juče je raspisala poternicu za Kadirovim. Označen je kao „pojedinac koji se krije od istražnih tela“, a na poternici je i njegova fotografija, preneo je TASS.

On je Kijevu odgovorio da nema potrebe da ga stavlja na poternicu jer će, kako je rekao, doći sam.

„Gospodo, odredite mesto i vreme, ja ću doći. Doći ću po vas i kazniti vas za sve vaše zločine“, poručio je Kadirov putem video snimka objavljenom na Telegramu.

Kadirovu je Vučić preko Nenada Borovčanina, predsednika Bokserskog saveza Srbije (BSS) u januaru uručio srednjevekovni mač.

„Čečenski lider Kadirov podržao boksersku saradnju sa Srbijom i poslao pozdrave predsedniku Srbije“, tim rečima je bilo naslovljeno saopštenje BSS objavljeno 24. januara, a u kojem se javnost obaveštava o nedavnoj poseti delegacije BSS Čečeniji.

Ramzan Kadirov rukovodi svojom privatnom (prema moskovskom centru Carnegie) paravojskom – kadirovcima koji su optuženi za brojne zločine u Čečeniji. Njegovi vojnici se sada bore i u Ukrajini.

Kadirov ima nameru da i svoju maloletnu decu ( 14, 15 i 16 godina) uputi na prvu liniju fronta. Snimci kako deca-sinovi vežbaju pucanje deljeni su društvenim mrežama.

Iako je ruska Državna duma odgovorila Kadirovu da je striktno zabranjeno regrutovati decu u vojsku, on je odgovorio da “mladost ne bi trebala biti prepreka za obuku branilaca domovine“.

Aleksandra Vučića uvažam kao starijeg brata koji ima bratske odnose s našim predsednikom Vladimirom Putinom, kazao je Kadirov avgusta ove godine. Naveo je tada da prati situaciju oko Srbije i Kosova.

„Verujem da bi lideri s Kosova prihvatili Vučićev poziv za dijalog da ne postoji treća strana koja huška na sukob, a to je NATO“, poručio je.

Srbija je smatra Kadirov, država koja je otvoreno podržala Rusiju u borbi protiv „nacizma i satanizma Ukrajine“.

„Predsednik Vučić, koga dobro poznajem, veoma dobro razume šta je NATO i koje metode alijansa koristi za podsticanje sukoba”, tvrdi čečenski lider.

Ruski predsednik Vladimnir Putin je dva puta unapredio Kadirova. Poslednji put početkom prošlog meseca kada je dobio čin generala-pukovnika. Tog dana (5.oktobar) Kadirov je napunio 46 godina.

Ukrajinske vlasti su ga optuživale da je odgovoran za slanje odreda čečenskih dobrovoljaca na strani proruskih separatista 2014, zbog čega mu je zabranjen ulaz u Evropsku uniju iste godine.

Dugo je bio na spisku Sjedinjene Države zbog “brojnih grubih kršenja ljudskih prava.” Ipak, SAD su ga neki dan skinule sa liste sankcija, na kojem su bile i njegove tri žene i tri odrasle ćerke.

Kadirov je, po potvrdi koju mu je jednom prilikom uručio glavni urednik ruske Knjige rekorda Stanislav Konenko, rekorder po broju sankcija izrečenih bilo kojoj osobi na svetu.

Hvalio se da je pretekao lidera Severne Koreje Kim Džong-Una, beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka i sirijskog predsednika Bašara al Asada.

Od 2007. kada ga je sa samo 30 godina Putin lično postavio za predsednika Čečenije njegov uspon je išao brzo, pa čak i, kako se ocenjuje, pomalo neočekivano.

Uspeo je ponovno uspostaviti sistem u republici od milion i po građana, rešiti se svih svojih oponenata, uključujući i one koji su uživali podršku pojedinih političara i snaga bezbednosti u Moskvi.

U kratkom vremenskom periodu je uspostavio vlastiti politički sistem (lična vertikala moći), ali čečenski protivnici kažu da je ponekad pribegavao oštrim metodama, koje je pratio masovni progon uz upotrebu mučenja i represije.

U govoru u martu 2019. uporedio je burnu istoriju regiona 1990.-ih i ranih 2000.-ih s popularnom televizijskom serijom „Igra prestola“.

Opisao je Čečeniju kao rastrganu između „pljačkaša“ i „kraljevstava“ koji su bili jedni drugima za vratom tokom kratkog razdoblja de facto nezavisnosti od Rusije i pohvalio je svog pokojnog oca Ahmada Kadirova za kojeg je rekao da je uspeo da iz haosa uvede red.

Biografiju svog oca Ahmada Kadirova pod nazivom „Put okupan svetlom“ uveo je kao obaveznu lektira za čečenske srednjoškolce.

Ramzan Kadirov je 2020. naredio da se slike američkih superheroja iz stripova uklone iz čečenskih dečjih centara i igrališta i zamene portretima njegovog oca i drugih „pravih heroja“ regiona.

Kadirov je poznat po svojoj apsolutnoj lojalnosti ruskom predsedniku. U oktobru 2014. organizovao je proslavu rođendana ruskom lideru u glavnom gradu Grozni na kojoj je, prema tadašnjem čečenskom Ministarstvu unutrašnjih poslova, bilo oko 100.000 zvanica.

Kadirov, takođe, igra posebnu ulogu u ruskoj politici u severnoj Africi i na Bliskom istoku. Tokom proteklih godina, on i njegove kolege su, u svojstvu predstavnika predsednika Rusije, održali desetine sastanaka sa liderima i visokim zvaničnicima u Saudijskoj Arabiji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Jordanu, Bahreinu, Kataru, Libiji i drugim državama.

Pored toga, humanitarna fondacija Kadirov održava odnose sa prilično velikom čečenskom zajednicom u Turskoj, Siriji i Jordanu. Tako se Kadirovljev utjecaj proširio unutar ovih zajednica na Bliskom istoku, što je učvrstilo poziciju čečenskog lidera na ruskoj političkoj sceni.

Opozicioni ruski političar Ilija Jašin optužio je 2016. lidera Čečenije Ramzana Kadirova za ubistvo lidera ruske opozicije Borisa Nemcova. Jašin je takođe bio pokrenuo peticiju na sajtu Change.org tražeći da Kadirov bude razrešen dužnosti šefa Čečenske Republike. Za samo jedan dan prikupljeno je 80.000 potpisa.

U Jašinovoj izjavi stoji da je “Kadirov za 15 godina vladavine pretvorio ovu republiku u zasebnu državu unutar Ruske Federacije u kojoj ruski zakoni ne funkcionišu”. Kadirov je, kako navodi ovaj političar, formirao vojsku koja je podređena isključivo njemu, te preti novinarima, aktivistima za ljudska prava i sudijama, pozivajući na “krvnu osvetu”.

Član je Biroa Vrhovnog saveta Jedinstvene Rusije, partije na čijem je čelu Putin.

Tokom Prvog rata u Čečeniji 1994. učestvovao je u vojnim operacijama protiv snaga Ruske Federacije, dok je tokom Drugog rata u Čečeniji 2000. sa ocem prešao na stranu savezne vlade pod kontrolom Kremlja.

Bio je i šef službe bezbednosti u Čečeniji.

Od februara 2011, ukazom tadašnjeg predsednika Rusije, Dmitrija Medvedeva, Kadirov je u čečenskom parlamentu ponovo izabran za predsednika Čečenije, s tim da mu je titula promenjena u čečenski lider.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.