Kako se u Briselu izveštava o Vučićevom susretu sa izaslanikom Kadirova: Bratstvo sa Rusima dok napetost raste 1Printskrin

U znak otpora pozivima Zapada da bira između Moskve i Zapada, predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da se bratski odnosi njegove zemlje sa Rusijom ne mogu uništiti i da Beograd nikada neće podleći pritiscima tokom sastanka sa Turkom Daudovim, savetnikom kontroverznog čečenskog vođe Ramzana Kadirova, piše portal briselski portal Euraktiv iz pera Alis Tejlor, urednice i reporterke za Albaniju i Kosovo.

Prenosimo tekst pod naslovom „Vučić hvali rusko-srpsko bratstvo dok regionalne tenzije rastu“ u slobodnom prevodu sa engleskog jezika:

Vučić se sastao sa Daudovim u Beogradu, čak je i fotografisao u tradicionalnoj čečenskoj odeći koja je poklonjena.

„Za nas je ruski narod naš bratski narod, a vekovna istorija je to više puta dokazala. Dakle, rusko-srpski odnosi ne mogu da se ruše ni pod kakvim pritiskom“, rekao je Vučić.

Komentari dolaze dan nakon što je visoki diplomata EU Žozep Borel rekao da je Brisel „veoma zabrinut zbog situacije na Zapadnom Balkanu“, dodajući da „nepotrebne i kontraproduktivne tenzije“ između Kosova i Srbije „dolaze do veoma, veoma opasnog nivoa“, upozoravajući „Nesrećno smo na ivici nove krize.

Daudov je rekao da je trenutna situacija u svetu „teška“, ali da Rusija čvrsto stoji u odbrani duhovnih, tradicionalnih i porodičnih vrednosti i da je odbacila „stranu ideologiju“ koju predstavlja Zapad.

Ali uprkos svim teškoćama i vanrednim pritiscima koje je vršila Evropa, rukovodstvo i narod Srbije ne samo da se nisu protivili već su podržavali Rusku Federaciju“, rekao je Daudov.

Srbija se suočila sa oštrim kritikama zbog odbijanja da se uskladi sa sankcijama EU i spoljnom politikom i zbog održavanja čvrstih, prijateljskih veza sa Moskvom.

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković u septembru je bio primoran da brani sporazum o konsultacijama za 2023-2024. koji je potpisao sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovom na marginama zasedanja Generalne skupštine UN u Njujorku.

Na protestima u Srbiji često se nalaze transparenti sa likom ruskog predsednika Vladimira Putina i ruske zastave.

Veze Beograda sa Moskvom nastavljaju da uznemiravaju zapadne prestonice. Ranije ovog meseca, Nemačka je upozorila Srbiju da ne razvija dublje odnose sa Rusijom, upozoravajući da bi to moglo da osujeti njenu kandidaturu za pridruživanje Evropskoj uniji.

Srbija je kandidat za članstvo u Evropskoj uniji od 2012. godine, ali se njeni izgledi vide kao sumorni bez normalizacije odnosa sa Kosovom, koje odbija da prizna kao nezavisnu zemlju.

Situacija na severu Kosova postala je nesigurnija poslednjih nedelja pošto su pripadnici srpske zajednice podneli ostavke iz institucija zemlje u znak protivljenja zahtevu vlade da svi automobili u vlasništvu građana Kosova moraju da imaju kosovske tablice.

Bezbednosni analitičari su upozorili na značajnu mobilizaciju Srba 21. novembra, kada će Priština početi da primenjuje to pravilo, sa planovima da cilja na ispražnjene institucije i blokira puteve.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari