Za novu kubansku vakcinu nema objavljenih studija 1Foto: Pixabay/GregMontani

Kuba je u ponedeljak izjavila da se njena vakcina protiv COVID-19 Abdala pokazala efikasnost od 92,28 odsto u posljednjim fazama kliničkih ispitivanja.

Tehnički naziv ovog kandidata za vakcine je CIGB-66, a razvija ga Centar za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju na Kubi. Ovaj kandidat za vakcinu je ime dobio prema patriotskoj drami kubanskog heroja nezavisnosti Hoséa Martíja.

Radi se o vakcini koja se bazira na proteinskoj podjedinici, što znači da sadrži proteine iz virusa SARS-CoV-2 koji pokreću imunološki odgovor. Ova bi se vakcina, ako bude odobrena, davala u tri doze.

Međutim, do sada nije objavljen niti jedan puni rezultat kliničkih ispitivanja u relevantnoj medicinskoj literaturi. Rezultati su objavljeni na Twitter profilu centra za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju Vakcina je prvo ispitivana na 128 000 osoba, a planirana je i šira studija na 1.7 miliona stanovnika u Havani.

Kuba razvija još jednu vakcinu, zvanu Soberana-02, a koja po tehnologiji spada u konjugirane vakcine.

Kuba je odlučila da se za vakcinaciju ne oslanja na uvoz, nego da razvoje sopstvenu vakcinu, međutim, zbog toga je stanovništvo ove zemlje bilo izloženo širokoj transmisiji virusa i epidemiološka situacija je jedno vrijeme bila kritična.

Da podsetimo Kuba razvija pet kandidata za vakcinu protiv korona virusa, od kojih je Soberana 02 početkom marta ušla u treću fazu kliničkih ispitivanja, izjavio je proletos ambasador Kube u Beogradu Gustavo Trista del Todo. Del Todo je izrazio očekivanje da će Kuba do kraja godine vakcinisati svih svoji 11 miliona stanovnika.

Pored Soberana 02 i Abdala, u različitim fazama istraživanja su još tri cepiva. Soberana 02 je u drugoj fazi istraživanja pokazala visoku efikasnost i maksimalnu bezbednost, rekao je ambasador.

„Ni u jednom slučaju nisu se pokazali ozbiljni štetni efekti. Neželjene reakcije su bile minimalne: blagi bol na mestu ubrizgavanja u prvih 24 sata, i manja slabost nekih od učesnika studije. Nisu zabeleženi slučajevi ozbiljnijih posledica, kao što su visoka temperatura i malaksalost koje ograničavaju aktivnosti ljudi“, naveo je tada del Tod i napomenuo da kubanska vakcina neće biti skupa kao one koje su već odobrene u svetu, i da cilj njegove zemlje nije profit, već zaštita stanovništva od bolesti, posebno u siromašnim zemljama.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.