Za šta se dodeljuje nagrada "Hilari Rodam Klinton", koju je dobila Olena Zelenska? 1EPA-EFE/TOMS KALNINS

Prva dama Ukrajine Olena Zelenska dobila je nagradu Hilari Rodam Klinton, koju svake godine dodeljuje Džordžtaunski institut za žene, mir i bezbednost za izuzetno liderstvo u prepoznavanju važne uloge žena u stvaranju mirnijeg i sigurnijeg sveta.

Američka državna sekretarka 2009-2013 Hilari Klinton uručila je nagradu Oleni Zelenskoj onlajn.

„Da budem iskrena: nemam osećaj da ova nagrada pripada samo meni. Cela Ukrajina se sada bori za slobodu i istovremeno za miran život u celom svetu. Zato mi dozvolite da izrazim zahvalnost i podelim ovu nagradu svakom Ukrajincu i Ukrajincu koji brani pravo na mir“, naglasila je supruga predsednika Ukrajine tokom govora na ceremoniji dodele nagrade, piše na sajtu President of Ukraine.

Ona je dodala da ovu nagradu smatra još jednim znakom podrške Ukrajini od SAD.

Kako su napomenuli organizatori nagrade, ove godine je na ceremoniji dodele bio „pozdrav Ukrajinkama“ – u znak priznanja za hrabrost ukrajinskih žena koje sprovode mirovne i humanitarne aktivnosti.

Pored prve dame, laureati su: Katerina Levčenko, vladina poverenica za rodnu politiku; Oleksandra Matvijčuk, šefica Centra za građanske slobode; Natalija Karbovska, suosnivač i direktor za strateški razvoj Ukrajinske ženske fondacije.

Svi oni, prema rečima organizatora, simbolizuju decenije hrabrog rada na prvoj liniji u vlasti i civilnom društvu.

Njeno Kraljevsko Visočanstvo Sofi, grofica od Veseksa, takođe je odlikovana zbog dugogodišnje podrške rodnoj ravnopravnosti i liderstva u borbi protiv seksualnog nasilja tokom sukoba širom sveta, uključujući Ukrajinu.

Džordžtaunski institut za žene, mir i bezbednost proučava i ističe ulogu i iskustvo žena u miru i bezbednosti širom sveta.

Prethodno su dobitnici godišnje nagrade bili Visoki komesar UN za ljudska prava Mišel Bačelet, dobitnica Nobelove nagrade za mir Nadia Murad i drugi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari