Za zahlađenje između SAD i Nemačke nije kriv Tramp 1Foto: Fonet/AP

Na pitanje novinara Fajnenšel tajmsa da li su njeni loši odnosi sa američkim predsednikom bili uzrok pukotina u odnosu između Berlina i Vašingtona, Merkel je kazala da za to „postoje strukturalni uzroci“.

Kako je pojasnila, „došlo je do pomaka i bivši predsednik Sjedinjenih Država Barak Obama uvek je govorio o azijskom veku, što se vidi iz američke perspektive. To, takođe, znači da Evropa više nije, tako da kažem, u centru svetskih događaja … Fokus Sjedinjenih Država na Evropu je u opadanju i to će biti slučaj kod bilo kog predsednika“.

Nagoveštaj nemačke kancelarke iz oktobra da bi Nemačka mogla da dozvoli kineskom tehnološkom gigantu Huavej da prodaje svoju opremu za 5g mreže u toj zemlji verovatno neće umanjiti aktuelni razdor sa Vašingtonom.

Merkel je priznala da bi Nemačka trebalo da pooštri svoje bezbednosne zahteve za telekomunikacione provajdere i osigura da postoji mogućnost oslanjanja na različite dobavljače „tako da nikada ne budemo zavisni od jedne firme“.

„Mislim da je pogrešno samo po sebi jednostavno isključiti nekoga“, dodala je ona.

Sjedinjene Države su signalizirale da bi prisustvo Huaveja u nemačkoj mreži moglo imati ozbiljne posledice po buduću razmenu obaveštajnih podataka između Berlina i Vašingtona, dok se Merkel suočila sa pritiskom poslanika iz njene partije Hrišćansko demokratske unije (CDU), koji žele da kancelarka blokira Huavej zbog brige o nacionalnoj bezbednosti

Na pitanje kako bi Evropa i svet trebalo da se odnose prema Pekingu, Merkel je odgovorila „da bi svima savetovala da se prema Kini ne odnose kao prema pretnji samo zato što je ekonomski uspešna zemlja“. „Da li mi u Nemačkoj i Evropi želimo da raskinemo sve međusobno povezane svetske lance snabdevanja … zbog ove ekonomske konkurencije? Po mom mišljenju, potpuna izolacija od Kine ne može biti odgovor“, rekla je Merkel.

U širem smislu, Merkel je rekla da „nema nikakve sumnje“ da je Tramp ukazivao da tela poput Svetske trgovinske organizacije i Ujedinjenih nacija zahtevaju reforme, „ali ne dovodim u pitanje multilateralnu strukturu sveta“. Kada je reč o Bregzitu, Merkel je kazala da je potez Velike Britanije ka izlasku iz EU „poziv na buđenje“ za Uniju, dodajući da blok mora da odgovori tako što će postati „atraktivan, inovativan, kreativan, dobro mesto za istraživanje i obrazovanje… Konkurencija tada može biti veoma produktivna.“