Zabranjena misa u Blajburgu 1Foto: EPA/ANTONIO BAT

Koruška Katolička crkva odbila je molbu Hrvatske biskupske konferencije za održavanje mise na Lojbaškom polju pored Blajburga zbog toga što je ta misa politički instrumentalizovana, saopštila je danas tamošnja Katolička crkva.

„Misa na polju pored Blajburga postala je deo manifestacije koja se politički instrumentalizuje i deo je političko-nacionalnog rituala koji služi selektivnom doživljavanju i tumačenju istorije“, navodi se u pismu koje je potpisao sekretar biskupije u Klangenfurtu Engelbert Gugenberger, prenosi Hina.

U pismu se navodi da manifestacija na Lojbaškom polju pored Blajburga šteti ugledu Katoličke crkve.

„Ukupna slika ove manifestacije šteti ugledu Katoličke crkve i mogla bi s pravom poslužiti kao osnova da se, u slučaju da se izda dozvola za održavanje mise, Katoličkoj crkvi u Koruškoj prebaci instrumantalizacija jedne mise u političke svrhe i nedostatak distance prema fašističkom pogledu na svet“, dodaje se.

Kako se navodi u saopštenju, odluka o uskraćivanju dozvole za održavanje mise pored Blajburga, koja je trebalao da bude održana 18. maja, donesena je nakon temeljne analize prošlogodišnjeg skupa i „brojnih razgovora“ predstavnika austrijske i hrvatske biskupske konferencije u kojima su učestvovali i vernici hrvatske zajednice u Koruškoj kao i predstavnici austrijskih bezbednosnih organa.

„Analiza mise 2018. je pokazala da uslovi za davanje dozvole u najvećoj meri nisu ispunjeni ili nisu mogli biti ispunjeni“, navodi se u saopštenju.

Iako se skup održava na privatnom posedu, održavanje mise iziskuje dozvolu nadležne Katoličke crkve u Koruškoj, navodi Hina.

Austrijska država je od prošle godine počela pojačano kritički da se odnosi prema skupu u Blajburgu, na inicijativu nekoliko austrijskih poslanika Evropskog parlamenta. Nedavno je stupio na snagu i zakon koji zabranjuje ustaške simbole iz razdoblja Nezavisne Države Hrvatske (NDH).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.