Zaev: Evropski predlog dobar osnov za rešenje spora Skoplja i Sofije 1Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev ocenio je danas da je predlog za rešenje spora sa Bugarskom, koji su u Skoplje i Sofiju danas zajedno doneli portugalski šef diplomatije i komesar EU za proširenje, „dobar osnov za postizanje rešenja problema“.

Nakon sastanka sa ministrom spoljnih poslova Portugalije Augustom Santošom Silvom i evrokomesarom za proširenje Oliverom Varheijem, Zaev je rekao da su ta dvojica diplomata „doneli predlog rešenja čiji je cilj prevazilaženje problema izmedju Severne Makedonije i Bugarske“.

Premijer Severne Makedonije je istakao da će zajedno sa vladinim timom zaduženim za pregovore sa Bugarskom, pre svega vicepremijerom za evropska pitanja Nikolom Dimitrovim i ministrom spoljnih poslva Bujarom Osmanijem „ozbiljno i odgovrno razmotriti sve detalje predloženog rešenja“.

„Važno je da u ovom trenutku možemo da kažemo da je taj predlog dobra osnova za postizanje rešenja problema, rešenje kojim će biti odstranjene sve prepreke i otvoriti se pregovori (sa EU) održavanjem prve medjuvladine konferencije sa Severnom Makadonijom“, rekao je Zaev.

On je istakao da je za Severnu Makedoniju posebno važno to što se ovim predlogom rešenja ne ulazi u makedonska identitetska pitanja, čime je, kako je rekao, „naša krucijalna pozicija zadovoljena, a snažno smo ubeđeni i da je dobar osnov i za krucijalnu poziciju Bugarske“.

„Posle ovog smatramo da je pravi trenutak da idemo korak dalje, da uložimo sve i da se što pre postigne dogovor u initeresu zajedničke evropske budućnosti. To očekuju i traže gradjani naše dve zemlje, to očekuju evropejci, to dugujemo sami sebi, a to dugujemo narodu“, rekao je Zaev.

Prepodne su Silva i Varheji predlog predstavili i vlastima u Sofijii, a nakon sastanka sa njima bugarski šef diplomatije Svetlan Stoev je rekao da nema promene u stavu Bugarske prema Severnoj Makedoniji, ali je Sofija otvorena za „odgovoran, otvoren i punopravan dijalog“ i „očekuje od najbližih suseda u regionu da rade u duhu iskrenosti i konstruktivnosti“.

Prema bugarskim medijima, predlog za deblokiranje bugarskog veta za početak pregovra EU sa Severnom Makedonijom koji su predstavili u Sofiji neprihvatljiv je bugarskim vlastima, jer se radi o dokumentu koji je u mnogim idejama u suštini sličan predlogu koje je krajem prošle godine iznelo nemačko predsedništvo koji je tada odbijen.

Sofija je u decembru prošle godine stavila veto na usvajanje Pregovaračkog okvira i početak pregovora EU sa Skopljem, uz obrazloženje da Severna Makedonija ne ispunjava bilateralni sporazum o dobrosusedstvu, ali i sa zahtevom da ona prizna „bugarske korene“ makedonskog identiteta i jezika što Skoplje odlučno odbacuje.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.