Zaev: Neću dozvoliti da kriminalci spreče članstvo u NATO i pregovore sa EU 1Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

U intervjuu državnoj agenciji MIA on je rekao da je Severna Makedonija spremna za izazove sa kojima se stalno suočava na putu za ulazak u NATO i početak pregovora sa EU i dodao da njegova vlada nije ni prva ni poslednja koja se suočila sa protivnicima koji stavljaju prepreke na taj integracioni put.

„Ali, gradjani mogu da budu spokojni, država ima kapacitet i podršku javnosti i zapadnog demokratskog sveta da ne dozvoli neprijateljima naše zemlje da uspe plan da preko korišćenja kriminalaca, manipulatora i prevaranata spreče uspeh zemlje – članstvo u NATO i početak pregovora sa EU“, rekao je Zaev.

Premijer Severne Makedonije je naveo da svi umešani u aferu „Reket“ koji su prekršili zakon treba da odgovaraju i dobiju kazne u transparetnom pravosudnom postupku.

Kako je rekao, poruke zapadnog demokratskog sveta su jasne, nedvosmislene i identične porukama gradjana, i da on očekuju potpuno i neselektivno raščišćavanje svih slučajeva korupcije, kao i da su institucije sistema dužne da u brzom i efikasnom postupku reše aktuelne slučajeve, ali i da se bez odlaganja procesuiraju slučajevi koji proizilaze iz prisluškivanih razgovora.

Zaev je istakao da u kriminalnom slučaju „Reket“ traži temeljnu, veoma brzu i nezavisnu isteragu, koja mora da bude okončana što pre, i da rezultat istrage mora da donese preuzimanje odgovrnosti, isključivo saglasno dokazima i slovu zakona.

„Podsećam da sam prvi prijavio taj slučaj, i sada kao gradjanin i kao premijer imam pravo da tražim da svi umešani u ovaj slučaj koji su prekršili zakon odgovaraju, sa odgovarajućim kaznama u transparentnom pravosudnom postupku. Odgovornosti mora da bude za one koji su osmislili, za sve koji su radili sve da se spasu i protom se predstavljaju kao žrtve“, rekao je Zaev.

Severnomakedonsko tužilaštvo za organizovani kriminal tereti Bojana Jovanovskog, poznatijeg kao Boki 13, i Zorana Milevskog da su iznudili novac od makedonskog biznismena Jordana Kamčeva koji je pod istragom Specijalnog tužilaštva za prisluškivane razgovore, tako što su u zamenu za novac nudili da će uticati na javnog tužioca da mu olakša položaj.

Biznismen Kamčev je Jovanovskom i Milevskom u dva navrata isplatio ukupno milion i po evra od prvobitno traženih osam miliona, a dogovorenih pet, nakon čega je to početkom maja prijavio Tužilaštvu za organizovani kriminal, pošto je prvo o tome razgovarao sa premijerom Zaevom.

U međjuvremenu su se u medijima pojavili snimci povezani sa slučajem „Reket“ na kojima se čuju glasovi biznismena, specijalne tužiteljke kao i imena istaknutih političkih ličnosti.

Na snimcima objavljenim na internet stranici desničarskog italijanskog dnevnika Verita Jovanovski u razgovoru sa Kamčevim uključuje specijalnu tužiteljku Katicu Janevu, spominje i da je o tome razgovarao sa Zaevom, a u medijima se sa slučajem „Reket“ povezuju i neki druge političke ličnosti.

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski je „Reket“ nazvao „ogromnom kriminalnom aferom koja trese temelje važnih državnih institucija“ i zatražio efikasno, brzo i temeljno završavanje istrage i podnošenje tužbi protiv svih uključenih, ako postoje dokazi, bez obzira da li su funkcioneri ili ne.