Zoran Zaev Foto: EPA-EFE/VASSIL DONEV

„Sinoć sam doneo odluku. Odluka je da se razrešavaju predsednici svih 78 opštinskih ogranaka SDSM. Rešenja o razrešenju ću potpisati u toku dana“, rekao je Zaev, najavljujući da će odmah organi stranke početi postupak za izbor novih lokalnih rukovodstava.

Premijer Severne Makedonije je istakao da će najavljene promene u izvršnoj vlasti i javnim institucijama i preduzećima početi od početka juna.

„Početkom juna ili u prvoj polvini juna promene će se dešavati i društvenom sektoru, a to su javna preduzeća, ministarstva Vlade i i u svim vladinim institucijama“, rekao je on.

Premijer i lider SDSM je dodao da se nastavljaju pregovori sa navećim koalicionim partnerom u Vladi, albanskom partijom DUI, i da očekuje da će se i u toj stranci „uhvatiti metle“.

„U političkom delu u mojoj partiji, gde sam ja nadležan, a to je izbor predsednika opštinskih organizacija, odluku sam već doneo sinoć i saopštio sam je na koordinaciji kolegama iz rukovodstva, zato što je to moje pravo“, rekao je lider SDSM Zoran Zaev.

Čistku u redovima vlasti, popularno nazvanu „Operacija metla“, Zaev je najavio nakon prvog kruga predsedničkih izbora 21. aprila, kada su brojni građani, koji su na parlamentarnim i lokalnim izborima glasali za SDSM, apstinirali jer su nezadovoljni radom njegove vlade i ponašanjem funkcionera.

Povezani tekstovi