Zaharova: Ako rad ruskih novinara nije normalizovan u SAD, uvešćemo stroge mere za njihove medije 1Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Rusko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je na sastanak čelnike američkih medija kako bi ih upoznala sa „strožim merama“ u odgovoru na američke restrikcije prema ruskim medijma.

„Ako rad ruskih medija, novinara nije normalizovan u SAD, uvešćemo stroge mere. Pozvali smo sve šefove moskovskih predstavništava američkih medija u Kremlj da im predočimo posledice neprijateljske politike njihove vlade“, rekla je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Rusija optužuje zapadne zemlje da uvode restrikcije ruskim medijima u inostranstvu, uključujući i zabrane emitovanja nekih prodržavnih kanala, prenosi Glas Amerike.

Poslanici Dume su usvojili zakon prema kome je dozvoljeno zatvoriti strani medij u Rusiji, ako je zapadna zemlja „neprijatljeski nastrojena“ prema ruskim medijima.

Od početka invazije na Ukrajinu 24. februara, Rusija je uvela 15-godišnje kazne za novinare koji šire „lažne vesti o specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini“.

Zbog tog zakona, neki zapadni mediji su već povukli novinare iz Rusije.

Drugi, poput Rojtersa, ostali su u zemlji i nastavili da izveštavaju.

Rusija rat u Ukrajini zove „specijalnom vojnom operacijom“ čiji je cilj da razoruža i „denacifikuje“ Ukrajinu.

Kijev i saveznici tvrde da je to izgovor za rat u kojem su stradale hiljade, uništeni su gradovi, a više od šest miliona ljudi je moralo da izbegne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari