Zahtevi za ostavku premijera Malte povodom istrage ubistva novinarke 1Foto: Beta/AP
Policija je privela bivšeg Muskatovog šefa kabineta Kita Šembrija na saslušanje kao osobu od interesa u istrazi ubistva istraživačke novinarke Dafne Karuzane Galicije.

Istraga se ubrzala od prošle nedelje, kada je uhapšen malteški biznismen Jorgen Fenek dok je jahtom bežao s Malte.

Za Šembrija, koji je na čelu Muskatovog kabineta bio od 2013 do pre nekoliko dana kada je podneo ostavku, u istrazi je navedeno da je povezan s Fenekom. Uhapšenog biznismena porodica ubijene novinarke i neki mediji navode kao jedinog ili jednog od naručilaca ubistva.

Muskat je odbio da komentariše hapšenje Šembrija i istragu navodeći da će to uraditi kada ona bude završena.

Hiljade građana protestovale su pet noći ispred Muskatove kancelarije tražeći njegovu ostavku. Juče je u Parlamentu opozicija tražila da Muskat ode, ali je on odbio.

Dafne Karuana Galicija, istraživačka novinarka opisivana kao „VikiLiks u jednoj osobi“, ubijena je bombom postavljenom pod njen automobil 2017. godine.

Zahvaljujući njoj su svetlost dana ugledali dokumenti iz takozvanih „Panamskih papira“ koji su se odnosili na Maltu a otkrila je i dokumenta koja su pokazivala da su panamske kompanije u vlasništvu tadašnjeg ministra energetike a sada ministra turizma Konrada Micija i Kita Šembrija primale više hiljada evra na dan od firme iz Dubaija za nepoznate usluge.

Nakon niza nedvanih hapšenja, ustanovljeno je da je da firma pripadala malteškom hotelskom, energetskom i automobilskom magnatu Jorgenu Feneku.

Premijer Muskat je pre nekoliko dana izjavio da je jedan od osumnjičenih za posredovanje u ubistvu Karuana Galicije dobio imunitet u zamenu za informacije o slučaju. Izvori bliski policiji su rekli da je taj osumnjičeni, taksista i zelenaš poznat po imenu Melvin Tema, istražiteljima već dao „ključne podatke“.