Zamenik ruskog premijera: Rusija neće isporučivati naftu državama koje prihvate odluku G7 o maksimalnoj ceni 1Foto: EPA-EFE/ANATOLY MALTSEV

„Rusija više neće isporučivati naftu i naftne derivate državama koje odluče da prihvate odluku G7 o maksimalnoj ceni“, izjavio je danas zamenik premijera Rusije Aleksandar Novak.

„Ne možemo prihvatiti poslovanje koje nije na tržišnoj osnovi i zbog toga ćemo prestati da prodajemo naftu svim kompanijama i državama koje odluče da prihvate te restrikcije“, rekao je Novak, prenosi Tass.

On je za današnju odluku ministara finansija G7 rekao da predstavlja „potpuni apsurd“.

„To je mešanje u mehanizme tržišta u tako važnoj idustriji kao što je naftna, koja je najznačajnija za obezeđenje energetske sigurnosti čitavog sveta, i bez sumnje će voditi samo destabilizaciji i idustrije i tržišta“, kazao je Novak.

Prema njegovim rečima, odluku o oganičavanju cena ruske nafte platiće, pre svega, evropski i američki potrošači koji se već suočavaju sa izuzetno visokim cenama energenata.

Ovo će potpuno uništiti tržište nafte i naftnih derivata, ocenio je Novak.

Novak je istakao da nijedna članica Opeka, kao i Indija i Kina, ne podržava ideju ograničavanja cene ruske nafte.

Ni od Kine, ni od Indije, ni od bilo kog proizvođača nafte koji učestvuje na tržištu još nisam čuo nijednu pozitivnu reakciju na ovaj apsurd, rekao je Novak.

Podsetio je da je embargo na rusku naftu koju su uveli Evropska unija i SAD omogućio Rusiji da ostvari veće prihode od prodaje tog energenta, jer se okrenula drugim tržištima, pre svega Indiji i Kini, i zaradila je više iako je prodala manje količine po diskontnim cenama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari