G7 i Australija se pridružile EU: Gornja granica cene ruske nafte 60 dolara po barelu 1Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Grupa sedam najrazvijenijih zemalja sveta (G7) i Australija dogovorile su se da usvoje gornju granicu cene ruske nafte od 60 dolara po barelu, ubrzo nakon što je Evropska unija jednoglasno postigla sporazum o istoj ceni ruske nafte, javio je AP.

Evropska unija je prethodno formalno potvrdila odluku o uvođenju ograničenja cene za naftu koja se transportuje morskim putem iz Rusije, objavila je Češka koja predsedava EU, preneo je Rojters.

“Ambasadori su upravo postigli dogovor o ograničenju cene ruske nafte koja se transportuje morskim putem”, navodi se u saopštenju Češke.

Sledi pisana procedura, a odluka će stupiti na snagu objavljivanjem u Službenom listu, navedeno je.

Interfaks takođe piše da je postignuta saglasnost G7 i Australije da se priključe EU i prihvate da 60 dolara po barelu bude gornja granica cene ruske nafte.

Zauzvrat, piše Interfaks, šefica američkog ministarstva finansija Dženet Jelen istakla je u odvojenom saopštenju da će, prema Vašingtonu, takav korak, s jedne strane, ograničiti prihode Ruske Federacije, a sa druge strane „očuvati stabilnost snabdevanja energijom u svetu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.