Zašto je Putin proglasio ratno stanje na područjima koja je Rusija anektirala od Ukrajine? 1EPA-EFE/MIKHAEL KLIMENTYEV

Da li Vladimir Putin sprema Ruse za uvođenje vanrednog stanja i prelazak na ratnu ekonomiju, što prokremaljski jastrebovi već dugo zahtevaju?

Naime, Putin je u sredu 19. oktobra uveo ratno stanje u oblastima koje je Rusija pre nekoliko nedelja anektirala od Ukrajine – u Donjecku, Lugansku, Hersonu i Zaporožju. Kako prenose ruski mediji, ovo je prvi put od Drugog svetskog rata da je uveden u „deo” Rusije – iako je, da ponovimo, reč o oblastima koje je Rusija okupirala i pokrala od Ukrajine i gde je rat traje skoro osam meseci.

Doduše, ratno stanje nije proglašeno na teritoriji pripojenog Krima, koji je 2014. pripojen Rusiji nakon fantomskog referenduma. Na Krimu je Putin u svom predsedničkom dekretu proglasio „srednji nivo pripremljenosti“, a on takođe uključuje neke istinske ruske regione koji se graniče sa Ukrajinom ili su u njenoj blizini, kao što su Krasnodarski kraj i Brjanska, Belgorodska, Kurska i Rostovska oblast.

Na ovim prostorima uvedene su radne obaveze na državnim i važnim infrastrukturnim objektima i institucijama, teritorijalna odbrana je stavljena u pripravnost, a „važni lokalni funkcioneri” su i pod posebnim bezbednosnim nadzorom kako bi se sprečili napadi na njih.

Istovremeno, Putin je uveo različite nivoe pripremljenosti u nekim drugim ruskim regionima. Kako piše moskovski list RBK, Centralni i Južni federalni okrug, koji uključuje glavni grad Moskvu, stavljeni su u stanje „visoke pripravnosti“. Ovaj nivo pripremljenosti uveden je čak iu Republici Baškortostan na Uralu, blizu granice sa Kazahstanom, piše Jutarnji list.

U svim ostalim entitetima Ruske Federacije tzv stepen osnovne ili osnovne spreme. Sve ovo, prema nekim analitičarima, ukazuje da bi predsednik Putin, s obzirom na pogoršanje situacije na ratištu u Ukrajini, mogao da proglasi ratno stanje krajem godine i tako dodatno zaoštri situaciju.

Isto tako, sve više medija u Rusiji pominje mogućnost zatvaranja granica, a nedavno je o tome govorio i Putinov portparol Dmitrij Peskov, koji je odbacio tu mogućnost. Međutim, iz iskustva znamo da čim Kremlj nešto demantuje, ubrzo se dešava suprotno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.