Donald TrampFoto: Betaphoto/AP Photo/Alex Brandon, File

Kompanija Meta najavila je da će bivšem predsedniku Sjedinjenih Država Donaldu Trampu uskoro ukinuti zabranu na Fejsbuk i Instagram naloge prvi put posle dve godine.

U kompaniji navode da će Trampovi nalozi biti vraćeni „u narednim nedeljama“, ali ističu da će biti postavljene „nove zaštitne ograde koje će sprečiti ponavljanje prekršaja“.

Gardijan objašnjava šta su ove „zaštitne ograde“, šta će njihovo postavljanje značiti za platformu i šta bi bilo potrebno da se Trampu ponovo uvede zabrana.

Zašto je Trampu dopušteno da se vrati?

Ukratko: bezbednosna situacija nije onakva kakva je bila 6. januara 2021, na dan nemira u Kapitolu.

Nik Kleg, predsednik za globalne poslove Mete, je u jučerašnjem postu naveo da je kompanija procenila da je rizik „znatno umanjen“ i da će, kao rezultat toga, zabrana biti ukinuta „u narednim nedeljama“.

Međutim, on je naglasio i da će biti postavljene nove „zaštitne ograde“ čija je svrha da odvrate Trampa ili druge javne ličnosti da se ponašaju na sličan način u budućnosti.

Šta su „zaštitne ograde“?

Meta je nadogradila svoju politiku o uvođenju restrikcija za naloge koji krše smernice na Fejsbuku ili Instagramu, dodajući specijalna pravila za javne ličnosti tokom perioda građanskih nemira.

Obično, ljudima može da bude uvedena zabrana na postavljanje postova u trajanju između jednog i 30 dana, ali ta zabrana može da bude stalna ako je prekršaj dovoljno ozbiljan ili ako se ponavlja uprkos upozorenjima.

Ali, javne ličnosti će sada biti podvrgnute oštrijim kontrolama.

To uključuje vladine zvaničnike, političke kandidate i ljude sa preko milion pratilaca na nalogu.

Među prekršaje su uvršteni podsticanje i veličanje tekućeg nasilja ili građanskih nemira.

fejsbuk
Foto: Betaphoto/AP Photo/Michael Dwyer, File

Vrsta prekršaja – kao i uticaj javne ličnosti na ljude koji su umešani u nasilje – će biti odlučujuća za dužinu restrikcija, koje mogu da traju između jednog meseca i dve godine.

U Meti kažu da će većina prekršaja rezultirati jednomesečnom zabranom javnoj ličnosti da objavljuje postove.

Ozbiljnim prekršajem, koji bi rezultirao jednogodišnjom zabranom, biće smatrane aktivnosti poput šerovanja linka do saopštenja neke terorističke grupe posle napada.

Što je ozbiljnija priroda prekršaja ili napada, veća je verovatnoća da će zabrana potrajati pune dve godine.

Za blaže prekršaje uslediće i blaže kazne.

Kako kaže Kleg, ako, na primer, Tramp bude prenosio sadržaje povezane sa Kjuanonom (QAanon, teorija čije pristalice veruju da Tramp vodi tajni rat protiv elitnih satanističkih pedofila u vladi, biznisu i medijima), distribucija tog sadržaja će biti ograničena a Meta će mu ukinuti mogućnost reklamiranja.

Zašto je Trampu bio zabranjen pristup Fejsbuku?

Trampu je Trampu je suspendovan nalog sa Meta platformi Fejsbuk i Instagram nakon nereda na Kapitolu 6. januara 2021.

Uprkos eskalaciji nasilja tog dana, Tramp je nastavio da objavljuje nepotkrepljene tvrdnje da su predsednički izbori 2020. namešteni i hvalio je nasilne demonstrante zbog pokušaja pobune.

U saopštenju objavljenom na Fejsbuku narednog dana, izvršni direktor Mete Mart Cukerberg naveo je da je jasno da Tramp „namerava da iskoristi svoje preostalo vreme na predsedničkoj funkciji da bi ugrozio mirnu i zakonitu tranziciju vlasti“ i da je „jednostavno previše rizično“ da se dozvoli Trampu da koristi ove platforme.

Da li je Trampu dozvoljeno da se vrati na neke druge platforme?

U svetlu događaja od 6. januara 2021, Trampu je takođe zabranjeno korišćenje Tvitera, Jutjuba i Snepčeta.

Za sada je samo Tviter ukinuo zabranu.

Do toga je došlo u novembru 2022, pošto je novi vlasnik kompanije, Ilon Mask, sproveo anketu na Tviteru, u kojoj je tankom većinom odlučeno da zabrana bude ukinuta.

Tramp od ukidanja zabrane nije tvitovao.

On objavljuje postove na svojoj platformi za društvene mreže „Truth Social“.

Tramp se složio da svi postovi koje on objavi na ovoj platformi imaju „period ekskluzivnosti“ od šest sati pre nego što mogu da budu objavljene na drugim sajtovima.

Ali, taj sporazum ističe u junu, a Roling stoun je izvestio da Tramp ima nameru da se vrati na Tviter dok priprema svoju kampanju za predsedničke izbore 2024.

Izvršni direktor Trampove Medija end tehnolodži grupe Devin Nuns, međutim, tvrdi da Tramp „nema interesa“ da se vrati na Tviter.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari