Zašto snimak Štrahea i Gudenusa nije objavljen u Austriji 1Foto: BETA AP Photo Michael Gruber

Oni nisu želeli da govore o motivaciji onih koji su tajno snimali Hajnc-Kristijana Štrahea i Johana Gudenusa koji su zbog skandala podneli ostavke, što je pokrenulo lančanu reakciju čiji je kraj, bar za sada, prevremeno glasanje u Austriji u decembru.

Novinari Frederik Obermajer (Obermaier) i Bastijan Obermajer (Obermayer), još jednom su se, naime, pozvali na pravo da štite izvor.

„Kada smo materijal videli prvi put jednostavno nismo mogli da verujemo“, kazala su dvojica Obermajera za ZDF. Da su „dvojica gospodina koji vladaju Austrijom“ 2017. nudila navodnom ruskom oligarhu investicije u zamenu za političku podršku „to je bilo šokantno“, rekao je Frederik Obermajer.

Zašto se informant, ili više njih, opredelio baš za nemačke medije? „To je bio neko ko je decidirano želeo da razgovara sa Nemcima. Moje objašnjenje je da je Austrija relativno mala zemlja u kojoj, pre svega u Beču, veoma puno ljudi veoma puno jedni s drugima razgovaraju“, rekao je Bastijan Obermajer.

U Austriji je već duže vreme bilo glasina o postojanju snimka. Pa i u Nemačkoj je pre nekoliko meseci poznati komičar Jan Bemerman javno govorio o snimku. Ali, za ono što je Bastijan Obermajer nazvao istraživanjem potrebno je vreme, kako je naveo, a očigledno je da je „izvor“ imao više poverenja u nemačku štampu, odnosno u SZ i Špigel koji su stvar obnarodovali.

Novinar SZ-a je najpre dobio petnaestominutni „best off“ tajnog snimka Štrahea, Gudenusa i fantomske nećake oligarha u vili na Ibici. Primopredaja je obavljena uz velike mere predostrožnosti. Bastijan Obermajer morao je da preda svoj mobilni telefon i bio je pretresen. „Bilo je tako apsurdno“, prisetio se. Sumnjao je da je ono što je video na snimku bilo „suviše dobro da bi bilo istinito“, podozrevao je da to nisu bili Štrahe i Gudenus nego njihovi dvojnici.

Kasnije je ipak utvrđeno da to jesu bili lideri Slobodarske stranke Austrije (FPO), kojoj posle skandala i kraha političke karijere njih dvojice, a posebno harizmatičnog predsednika Štrahea koji je stranku vodio od 2005, takođe preti krah, za početak na izborima za Evropski parlament 26. maja.

Kakva je bila motivacija za pravljenje zamke Štraheu i Gudenusu, upitani su novinari.

„Znamo priču o kojoj ne govorimo“, rekli su novinari pozivajući se još jednom na zaštitu njihovih izvora.