Foto: FreeImages / Luca Biagiotti

Gradski zvaničnici kažu da će povećati zaštitu poznatih turističkih mesta, nakon što je Trijumfalna kapija oštećena prošle nedelje.

Policija je tražila od vlasnika prodavnica i restorana na Jelisejskim poljima i u drugim glavnim ulicama, da ne otvaraju i uklone sve stolove i stolice sa ulica.

Ministar kulture Frenk Rister izjavio je da će biti zatvoreni muzeji Luvr i Orsej, kao i Opera.

„Ne možete da rizikujete kada znate da postoji opasnost“, rekao je za televiziju RTL.

U Parizu su prošle subote izbili žestoki sukobi demonstranata i policije, najveći u protekloj deceniji. Vlada je potom saopštila da je odustaje od odluke koja je izazvala demonstracije – povećanja taksi na dizel gorivo. Međutim, protesti nisu prestali, i građani se sada bune zbog čitavog niza problema, prenosi BBC na srpskom.

Iz Ministarstva inostranih poslova Francuske za AFP ističu da se vlast sprema za „veliko nasilje“ u subotu.

Premijer Filip je u intervjuu za TV kanal TF1 izjavio da će 8.000 policajaca biti poslato u Pariz, kao i desetak oklopnih vozila.

Ponovio je apele da sve prođe mirno, ali je dodao: „Suočavamo se sa ljudima koji nisu tu da protestuju, već da razbijaju i ne smemo da im dozvolimo da rade šta hoće“.

Više od 140 ljudi je uhapšeno na protestima koji su se završili sukobom sa policijom, dok je desetak škola blokirano u Marseju, Nantu i Parizu.

Protesti su počeli zbog povećanja taksi na dizel gorivo, a učesnici protesta su nosili „žute prsluke“, koje inače vozači moraju da imaju u automobilima. Prošle nedelje, demonstranti su, uprkos tome što nemaju lidera, poslali vladi više od 40 zahteva.

Protesti su organizovani preko društvenih mreža i obuhvataju sve strane političkog spektra – od anarhista sa krajnje levice, do nacionalist sa krajnje desnice, do onih umerenih koji su između.