Završen samit G20 na Baliju osudom Rusije za rat u Ukrajini 1Foto: EPA-EFE/WILLY KURNIAWAN / POOL

Članovi grupe 20 vodećih svetskih ekonomija (G20) okončali su večeras samit na Baliju deklaracijom koja oštro osuđuje rat u Ukrajini, upozoravajući da sukob pogoršava ionako osetljivu svetsku ekonomiju, javlja Slobodna Evropa (RSE).

U završnoj izjavi samita svetski lideri su osudili ratni sukob na istoku Evrope, uprkos podelama unutar grupe, koja uključuje ne samo Rusiju, već i zemlje poput Kine i Indije, koje imaju značajne ekonomske veze s Moskvom i nisu direktno kritikovale rat.

„Većina članica snažno je osudila rat u Ukrajini i naglasila da on uzrokuje ogromnu ljudsku patnju, kao i da pogoršava postojeće slabosti u globalnoj ekonomiji“, piše u završnom saopštenju.

Upotreba reči „većina članica“ bila je jasan pokazatelj podela, kao i priznanje da su „postojali drugačiji stavovi i različite procene“, kao i da G20 „nije forum za rešavanje bezbednosnih pitanja“, piše RSE.

Nakon zatvaranja summita, indonežanski predsednik i domaćin G20 Joko Vidodo rekao je na konferenciji za novinare da su se „svetski lideri složili oko sadržaja deklaracije, odnosno osude rata u Ukrajini“ koji narušava njen teritorijalni integritet.

Međutim, neki od reči korištenih u deklaraciji ukazuju na neslaganje među članicama oko pitanja oko Ukrajine.

„Ovaj je rat izazvao ogromnu patnju, a takođe je ugrozio globalnu ekonomiju koja je i dalje ranjiva nakon pandemiju, što je takođe uzrokovalo prehrambenu i energetsku krizu, kao i finansijsku krizu. G20 je raspravljao o uticaju rata na globalnu ekonomiju“, rekao je Vidodo.

Dokument od 17 stranica velika je pobeda za Sjedinjene Države i njihove saveznike koji su se zalagali da se samit završi oštrom osudom Rusije.

Usvajanje zajedničke deklaracije zahtevalo bi da je prihvate lideri koji dele bliske veze s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom – ponajviše kineski predsednik Si Đinping, koji je nekoliko sedmica pre invazije proglasio prijateljstvo „bez granica“ između Kine i Rusije, i indijski premijer Narendra Modi.

Iako se Indija vidno distancirala od Rusije, manje je jasno je li došlo do promene stanovišta u odnosu na Kinu.

Kineski lider Si pozvao je na prekid vatre i pristao na protivljenje upotrebi nuklearnog oružja u nizu bilateralnih sastanaka sa zapadnim liderima na marginama G20, ali nije javno naznačio da se obvezuje da uveriti svog „bliskog prijatelja“ Vladimira Putina da okonča rat u Ukrajini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.