Zbog protesta u Kini raste pritisak pred susret Šarla Mišela i Si Đinpinga 1Si Đinping Foto: EPA-EFE/ JASON LEE

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel treba da putuje u Kinu na razgovore sa predsednikom Si Đinpingom u sklopu nastojanja da se ojačaju veze Brisela i Pekinga. Međutim, do posete dolazi u osetljivom trenutku, dok se u kineskim gradovima protestuje protiv Sijeve „nula kovid“ politike zaključavanja.

Tako se, piše Politiko, putovanje na koje je Mišel očajnički želeo da ode pretvara u „noćnu moru“.

Ako ne otkaže put, Mišel će morati da prekori Sija i druge kineske zvaničnike kada se sretnu 1. decembra, ukazali su zvaničnici, političari i diplomate EU koji su govorili za briselski portal.

Demonstracije protiv zaključavanja zbog kovida eskalirale su u najveću pretnju kineskoj državi za više od 30 godina i Mišel je pod sve većim pritiskom da ponovo razmotri svoju misiju.

„On (Mišel) treba da iskoristi priliku da iznese našu zabrinutost oko više pitanja“, rekao je predsednik delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa Kinom Rajnhard Bitikofer (Reinhard Bütikofer). Kako je dodao, ako dođe do gušenja protesta, EU je spremna da to iznese pred međunarodne institucije i razmotri sankcije.

Jedan diplomata EU rekao je da Mišel treba da ostane čvrst kada je reč o vrednostima EU i kaže Kini da mora da zašititi mirne proteste. I drugi diplomata EU istakao je da predsednik Evropskog saveta ne sme da bude blag sa Pekingom.

Za sada nema planova da Mišel postavi pitanje protesta na sastanku sa Sijem, prema zvaničnicima EU upućenim u to pitanje.

Predsednik Evropskog saveta verovatno će ne ulazeći u detalje govoriti o bojaznima oko ljudskih prava i ponuditi evropsku pomoć u borbi protiv pandemije, iako Kina odbija da uvozi zapadne vakcine.

Mišelovi savetnici su i pre najnovijeg razvoja događaja očekivali potencijalno teške razgovore sa Sijem, s obzirom na sporna pitanja odnosa Pekinga sa Rusijom, Tajvana i položaja manjina.

Njegov zadatak dodatno komplikuje činjenica da se vlade zemalja EU nisu složile oko toga koji je najbolji pristup Kini.

Protesti u Kini, koji su eskalirali poslednjih dana, mogli bi da nateraju Evropljane da naprave izbor, piše Politiko dodajući da će Mišel, bez obzira šta da se desi, biti upamćen kao prvi zapadni lider koji je posetio Kinu posle najvećeg iskazivanja javnog nezadovoljstva od masakra na trgu Tijanmen 1989.

Demonstranti u Kini inače čak pozivaju na smenu Si Đinpinga.

„Pažljivo pratimo proteste u mnogim kineskim gradovima“, rekao je portparol za spoljnu politiku EU. Istovremeno evropske diplomate u Kini non-stop prate dešavanja, posebno u Pekingu i Šangaju, i mnogo toga će zavisiti od razvoja situacije u naredna dva dana.

„Sve što bi Mišel rekao (u Pekingu) bilo bi samo za domaću upotrebu ali bi iznerviralo lidere kineske Komunističke partije koji bi to videli kao mešanje u unutrašnju politiku“, rekao je jedan od direktora briselskog Centra za evropsku politiku Rikardo Borhes de Kastro.

„Ako se protesti pojačaju i ako bude nasilnog gušenja od strane kineskih vlasti do 1. decembra, Mišelu će biti teže da izađe politički nepovređen“, dodao je.

Mišelova „solo“ misija, bez predesednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen, u Briselu se vidi kao znak sve većeg jaza između dvoje visokih zvaničnika.

„Celo putovanje se mora posmatrati u svetlu rivalstva između Fon der Lajen i Mišela“, rekao je jedan diplomata EU.

Kinezi će želeti da znaju detalje trgovinske politike i da li će EU slediti američku politiku u vezi mikročipova. „To su pitanja koja će postaviti Si a Šarl (Mišel) na njih ne može da odgovori – samo Ursula (fon der Lajen) može. To je večno rivalstvo koje dominira svime“, rekao je neimenovani zvaničnik EU.

„Možda će Si otkazati (posetu). To bi bio najelegantniji izlaz za Mišela“, zaključuje briselski portal.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.