Zelenski kaže da bi prisustvovao samitu G20 na Baliju 'u zavisnosti od toga ko je još pozvan' 1Foto: EPA-EFE/GIAN EHRENZELLER

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da je prihvatio poziv da prisustvuje jesenjem samitu G20 na Baliju, ali da će njegovo učešće zavisiti od toga koji lideri će takođe prisustvovati, odnosno da li će na skupu učestvovati i ruski predsednik Vladimir Putin.

Posle razgovora sa predsednikom Indonezije Džokom Vidodoom u Kijevu 29. juna, Zelenski je rekao da će učešće Ukrajine „zavisiti od bezbednosne situacije u zemlji i od sastava učesnika samita“, javlja Radio Slobodna Evropa.

Indonezija, koja ove godine predsedava G20, bila je pod pritiskom nekoliko zapadnih zemalja da ne pozove Putina zbog rata koji je pokrenuo u februaru protiv Ukrajine.

Putin je prihvatio poziv za učešće na samitu G20.

Vidodo će otputovati u Moskvu 30. juna, gde će se sastati sa Putinom. Kao i mnoge druge zemlje u razvoju, Indonezija je bila neutralna po pitanju tekuće invazije Rusije na Ukrajinu, koja je pokrenuta 24. februara.

Zemlje G20 čine oko 80 odsto ukupne svetske ekonomske proizvodnje, podseća RSE.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari