Zelenski u poslednjem obraćanju pomenuo i Balkan: Prvo Balkan, pa Tajvan, sada možda Kavkaz 1Foto: EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski oštro je kritikovao svetsku sigurnosnu arhitekturu kao potpuno neodgovarajuću, ukazujući ne samo na rat u vlastitoj zemlji, već i na sukobe na Balkanu, Tajvanu i Kavkazu.

„Ovih dana u našem informacionom prostoru i na društvenim mrežama ima dosta izveštaja o konfliktnim situacijama i pretnjama koje postoje u drugim geografskim sredinama. Prvo – Balkan, pa – Tajvan, sada možda Kavkaz… Sve ove situacije izgledaju drugačije, iako ih spaja jedan faktor, a to je da globalna bezbednosna arhitektura nije funkcionisala. Da je funkcionisalo, ne bi bilo ovog sukoba“, naveo je Zelenski, u svom dnevnom videoobraćanju u sredu uveče, koje prenosi agencija DPA.

U njemu je još jednom optužio Rusiju za kršenje međunarodnog prava u svojoj ničim izazvanoj invaziji na Ukrajinu.

Prekretnica bila 2014. godina

Zelenski je 2014. godinu nazvao „prekretnicom“, nakon koje je međunarodna zajednica jednostavno pustila Rusiju da se izvuče s nezakonitim radnjama poput aneksije Krima ili obaranja aviona Malaysia Airlinesa iznad regije Donbas u istočnoj Ukrajini.

Rat u Ukrajini pokazao je koliko je sloboda krhka, rekao je Zelenski, dodajući da je svetu potrebna „efikasna globalna sigurnosna arhitektura koja osigurava da nijedna država više nikada ne upotrebi teror protiv druge države“.

Zelenski je takođe optužio Rusiju da se samo pretvara da je otvorena za mirovne pregovore navodeći da se Moskva, da zaista želi mirno rešenje sukoba, trenutno ne bi pregrupisala u južnoj Ukrajini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.