Zemlje G7 se obavezale da postepeno ukinu kupovinu ruske nafte 1Foto: Beta/AP Photo/Thibault Camus, Pool

Sve zemlje članice G7 grupe industrijski razvijenih zemalja obavezale su se da postepeno ukinu uvoz ruske nafte, saopštila je danas Bela kuća.

Ta odluka će „zadati težak udarac glavnoj arteriji koja napaja ekonomiju (Vladimira) Putina i lišiće je prihoda koji joj je potreban da finansira svoj rat“ protiv Ukrajine, dodaje se u saopštenju.

Lideri G7 održali su danas video konferenciju, treći sastanak ove godine, uz prisustvo ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog.

U saopštenju se ne precizira koje obaveze su tačno preuzele zemlje članice G7 pojedinačno, odnosno Nemačka (koja je ovogodišnja predsedavajuća G7), Kanada, SAD, Francuska, Italija, Japan i Velika Britanija.

Izbor datuma za video konferenciju vođa G7 je vrlo simboličan, Evropljani na današnji datum 8. maj slave kraj Drugog svetskog rata u Evropi.

Sastanak je organizovan i dan uoči vojne parade 9. maja u Rusiji koja na tada slavi Dan pobede Sovjetskog Saveza nad nacističkom Nemačkom.

Zapadne zemlje su do sada vrlo blisko koordinisale svoje objave sankcija protiv Rusije ali nisu išle istim tempom kada se radi o ruskoj nafti i gasu.

SAD koje nisu veliki potrošači, već su zabranile uvoz ruskih energenata.

Zemlje članice EU, pod pritiskom da se pridruže sankcijama, ali mnogo zavisnije od Rusije oko ruskih energenata, danas nastavljaju intenzivne pregovore o uvođenju embarga na rusku naftu.

Zemlje G7 ocenile su da akcije ruskog predsednika Vladimira Putina u Ukrajini, dok se sprema da sa velikom pompom proslavi pobedu Sovjetskog Saveza nad nacističkom Nemačkom, obavijaju sramotom Rusiju i istorijska žrtvovanja njenog naroda.

Šefovi vlada i država G7 ponovili su da se obavezuju da će preduzeti nove mere da pomognu Ukrajini i da joj osiguraju slobodnu i demokratsku budućnost, kao i da će se boriti protiv budućih činova agresije, navodi se tekstu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.