Foto: EPA-EFE/JIJI PRESS JAPAN

Nakon snažnog potresa koji je pred zoru u četvrtak pogodio jug Hokaida na dubini od 40 kilometara, usledilo je nekoliko desetina naknadnih podrhtavanja tla, a Japanska nacionalna televizija NHK objavila je da je 167 ljudi povređeno, dok se 38 osoba vode kao nestale, prenosi AFP.

Prema izveštajima Bi-Bi-Sija koji se poziva na loklane medije, poginulo je najmanje devet osoba, a četrdesetak se smatra nestalima.

Snimci iz vazduh pokazuju ogromne razmere štete zbog klizišta na području grada Acume na jugu Hokaida, a agencija AP javlja o velikim odronima, koji su oštetili putev.

Zbog serije potresa nestalo je struje u oko 2,9 milona domova na Hokaidu, a u prekidu su bile i telefonske veze i televizijski signal u Saporu.

Premijer šinzo Abe objavio je da je vlada uspostavila krizni štab koji će koordinirati pomoć i spasilačke akcije, a na ugroženo područće poslaće 25.000 vojnika da pomognu spasilačkim timovima.

Ovo je druga prirodna katastrofa koja je za samo nekoliko dana pogodila Japan, nakon što je tajfun Džebi odneo 11 žrtava. (kraj) vip 09:42