Foto: EPA-EFE/STR

NJegovu ulogu od 1. decembra formalno preuzima posebno formirano telo pod nazivom Međunarodni rezidualni mehanizam za međunarodne krivične sudove (IRMCT).

Ceremonija zatvaranja Haškog tribunala održaće se 21. decembra u Vladi Holandije od 14 do 17 sati, a skupu će prisustvovati, kako saznaje klix.bs, predstavnici žrtava sva tri naroda iz Bosne i Hercegovine, žrtava iz Hrvatske i s Kosova.

Predsednica Udruženja „Majke Srebrenice“ Munira Subašić rekla je da putuje u Holandiju, a da će prijemu prisustvovati i predsednica Udruženja porodica nestalih boraca i civila Semberije i Majevice Smilja Mitrović, bivši logoraš iz Prijedora Fikret Alić i iz Instituta za traženje nestalih osoba BiH Murat Hurtić.

Subašić je rekla da se od Rezidualnog mehanizma očekuje veliki posao, prvenstveno u vezi sa drugostepenim presudama Ratku Mladiću i Radovanu Karadžiću, ponovnog suđenja Franku Simatoviću i Jovici Stanišiću, kao i eventualnog suđenja Vojislavu Šešelju.

„To su najkrupnije ‘zverke’ kojima presude još treba da budu donesene. Mi se nikad nećemo složiti da je Haški tribunal uradio posao kako treba ukoliko se za zločinački poduhvat ne
bude presudilo i ovoj petorki i ukoliko se ne dokaže udruženi zločinački poduhvat Srbije u Bosni i Hercegovini“, istakla je Subašić.