Zvaničnica Pentagona: Ruska invazija i NATO intervencija se ne mogu izjednačavati 1NATO bombardovanje Foto: Wikipedia

Zamenica pomoćnika američkog sekretara za odbranu zadužena za Rusiju, Ukrajinu i Evroaziju Lora Kuper ocenila je da se ne može izjednačavati napad bez povoda jedne sile na demokratski izabranu vladu sa vojnom intervencijom NATO u SR Jugoslaviji 1999. godine.

U intervjuu za Glas Amerike (VOA), Kuper je rekla da nije u interesu Srbije da bude partner ruskoj vojsci koja brutalno napada civilno stanovništvo u Ukrajini.

„Ono što sad vidite je da je velika sila odlučila da napadne demokratski izabranu vladu bez ikakvog povoda i pokušava da okupira značajne delove te zemlje, dok bombarduje civilno stanovništvo i ometa isporuku humanitarne pomoći. Apsolutno nije jednako“, rekla je Kuper.

Ona je dodala da je sigurna da narod Srbije može svojim očima da posmatra narod Ukrajine i da razume sa kakvim se razaranjem suočava i da želi da ga podrži.

Komentarišući rat u Ukrajini, američka zvaničnica navela je da Rusija, uprkos obećanjima da će smanjiti vojnu aktivnost u pojedinim područjima, nastavlja sa napadima na civile.

Ona je izrazila nadu da će Srbija sama doneti odluku da nije u njenom interesu da bude partner i vojsci koja brutalno napada stanovništvo, bombarduje civile.

„I iskreno, nije u interesu Srbije da bude partner sa vojskom koja trpi tako očigledne neuspehe na ratištu, sa tako neverovatno niskim moralom, vojska čije vodje ne vjeruju svojim vojnicima, gde se oprema kvari. Pretpostavila bih da bi Srbija donela najsmisleniju odluku u kontekstu budućih vojnih odnosa i kapaciteta po kojoj je besmisleno imati Rusiju kao dobrog partnera“, navela je Kuper.

Povodom zabrinutosti zbog mogućeg prelivanja sukoba na druge regione, uključujući i Zapadni Balkan, Kuper je rekla da SAD uvek prate bezbednosnu situaciju na Zapadnom Balkanu.

„Veoma smo posvećeni našim odnosima sa saveznicima u regionu i održavanju jakih partnerstava širom regiona, uključujući Srbiju i Bosnu i Hercegovinu“, rekla je Kuper.

Ona je dodala da je „očigledno da je Rusija u prošlosti pokušavala da se meša i podstiče tenzije u regionu i da vidimo da se to nastavlja do danas“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.