Denis Zvizdić Foto: EPA/ FEHIM DEMIR

Bio je to peti put da su ministri pokušali raspravljati o Prijedlogu godišnjeg nacionalnog plana čije bi usvajanje trebalo dovesti do aktivacije Akcionog plana za članstvo (MAP) u Severnoatlantskom savezu (NATO).

Predsedavajući Veća ministara Denis Zvizdić rekao je da je danas ANP peti put na sednici Veća ministara, i to je protumačio kao poruku i signal da je taj materijal živ, da se ta tema neće zaboraviti ili staviti na margine dešavanja u BiH, prenosi portal Vijesti. ba.

Radi se, kako je rekao, o lakmus papiru da li prihvatamo praksu evropskih zemalja, a vladavina prava je bazno temeljno načelo na kojima funkcionišu sve zemlje EU.

– Ona je svakako ključni lakmus papir za pitanje da li ćemo svi u BiH, koji želimo obavljati najviše funkcije i biti članovi Veća ministara ili drugih državnih institucija poštovati vladavinu prava ili ne, rekao je Zvizdić. Na pitanje novinara da li ulazak u NATO stavljen po strani dok se ne formira novi saziv Veća ministara BiH, Zvizdić je rekao kako nema takvu informaciju.

On je ponovio da MAP nije političko, nego pitanje vladavine prava. BiH bira između vladavine zakona i anarhije, rekao je on povodom nedavne izjave Nikole Špirića koji je rekao da BiH bira između evropskog puta i samouništenja.

Ovaj put BiH ne bira između evropskog puta i samouništenja, nego bira između vladavine zakona i anarhije. A ako ne poštujemo zakone, ulazimo u anarhiju. Usvajanje ANP znači poštivanje usvojenih zakona, odluka i strategija koje su još važeće u BiH“, poručio je Zvizdić.

Povezani tekstovi