Denis Zvizdić Foto: EPA/ FEHIM DEMIR

Zvizdić je reagovao je na navode Dodika da sporazum Veća ministara BiH s USAID urušava ustavni poredak BiH.

„Radikalni populizam baziran na manipulativnim, bombastičnim i izmišljenim temama i dogadjajima, začinjen provokativnim i ucenjivačkim porukama, a sve češće i otvorenije, ‘opasnim izjavama i namerama’, postao je svakodnevni vid predizbornog delovanja Milorada Dodika“, poručio je Zvizdić.

Kako kaže, poslednji u nizu takvih neselektivnih, paničnih i neargumentovanih ispada je, ničim izazvan, usmeren protiv “Predloga Sporazuma o grant sredstvima za razvojne ciljeve” izmedu Sedinjenih Američkih Država, putem Američke agencije za medunarodni razvoj (USAID) i Bosne i Hercegovine, putem Agencije za javne nabavke BiH, za razvojni cilj borbe protiv korupcije, koji je potpuno transparentno pripremljen, razmatran i prihvaćen na sednici Veca ministara BiH, 16. avgusta 2018. godine, u skladu sa važećim poslovničkim procedurama i odredbama.

„U skladu sa odredbama Ustava BiH, prema kojem su spoljna politika i medunarodne obaveze u nadležnosti institucija BiH, Veće ministara BiH nije bilo u obavezi da u vezi sa tim Sporazumom traži mišljenje nižih nivoa vlasti. Nismo to uradili sada, i nećemo to uraditi u bilo kojoj proceduri koja je u nadležnosti države BiH, i u tom smislu Veće ministara BIH ne obavezuje, niti interesuje šta o tome misle entitetski zvaničnici“, saopštio je Zvizdic.

Kako kaže, stav Veća ministara BIH je od početka jasan i on glasi“: „Prihvatamo, pa čak i podstićemo dobru saradnju, ali ne dozvoljavamo mešanje u ustavne nadležnosti države BiH“.

„Ali, potpuno je jasno da izvor Dodikove nervoze nisu procedure ili vec ogoljena floskula prenos ustavnih nadležnosti koju Dodik sistematski zloupotrebljava, dok ih istovremeno on sam najagresivnije krši, nego upravo procesi koje vodi Veće ministara BIH, a kojih se očito najviše plaši, jer su vezani za jačanje državnih institucija i vladavinu prava“.