Beograd večeras svetli ljubičastom bojom kao podrška obolelima od epilepsije 1Most na Adi Foto: Aleksandar Roknić

Večeras će povodom Međunarodnog dana borbe protiv epilepsije biti osvetljeni ljubičastom bojom neki od simbola Beograda, kao što su Palata Albanija, fontana na Slaviji, Brankov most i Most na Adi, saopšteno je iz Gradske uprave.

Beograd i Srbija na ovaj način šalju poruku podrške obolelima, pridružujući se broju više od sto zemalja u svetu koje obeležavaju „Ljubičasti dan“, dodaje se u saopštenju.

„Osnovni cilj nam je da skrenemo pažnju na probleme obolelih od epilepsije, njihovih porodica, ali i lekara i medicinskog osoblja koji im neumorno pružaju svesrdnu pomoć. Svima poručujemo da nisu sami“, rekao je tim povodom gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, a prenosi Sekretarijat za informisanje grada Beograda.

Gradonačelnik je naglasio da zajedno moramo jačati svest o značaju lečenja i pružanju podrške obolelima od epilepsije, njihovim porodicama i medicinskom osoblju koje im pomaže.

„Kao lekar, imao sam prilike da se često susrećem sa obolelima od epilepsije i znam koliko je, osim medicinske pomoći i podrške, važna i potpora čitave zajednice. Zato i ovim povodom ponavljam koliko je važna solidarnost, koja krasi Beograđane, u šta smo se uverili i u ovom periodu pandemije“, zaključio je gradonačelnik Radojičić.

Danas u svetu više od 50 miliona ljudi boluje od epilepsije, još uvek nedovoljno poznate neurološke bolesti. U Evropi od epilepsije boluje oko šest miliona ljudi, a svake godine se dijagnostifikuje oko 300.000 novih slučajeva obolelih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari