Beograd zvanično zabranio roštiljanje u stambenim zgradama 1Foto: Pixabay/Couleur

Prema izveštajima MUP-a, odnosno vatrogasnih službi, roštiljanje je jedan od najčešćih uzroka požara u stambenim zgradama, rekao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić na današnjoj sednici Skupštine grada.

Dopuna Odluke o opštim pravilima kućnog reda u stambenim i stambeno-poslovnim zgradama suštinski zabranjuje upotrebu otvorenog plamena i korišćenje ćumura u stambenim zgradama, navodi se u saopštenju Beoinfo.

Vesić je podsetio da je u poslednje vreme bilo puno požara, uz žrtve i veliku materijalnu štetu.

– Početkom pandemije virusa korona dogodio se strašan požar na Novom Beogradu kada je stradalo čak sedam ljudi. Doneli smo odluku kojom se zabranjuje upotreba ćumura i otvorenog plamena u stambenim zgradama. To se odnosi na stanare, ali i na vlasnike ugostiteljskih objekata koji se nalaze u stambenim zgradama. Odluka stupa na snagu 1. januara sledeće godine kako bi svi pripremili za nova pravila. Na sledećoj sednici dodatno ćemo precizirati ovu odluku po pitanju ugostiteljskih objekata, čime će biti rešeno i pitanje plinskih boca. Ukoliko plinske boce nisu atestirane apsolutno u skladu sa svim važećim propisima MUP-a, njihova upotreba će biti zabranjena. Imali smo nedavno požar u kineskom tržnom centru, kao i u Čika Ljubinoj, koji su bili izazvani plinskim bocama. Vreme je da se uvede red u ovu oblast. Mislim da će građani biti zadovoljni ovom odlukom, a sve je urađeno uz saglasnost Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije – rekao je Vesić.

Odbornici su usvojili i Odluku o dopuni odluke o bespovratnom sufinansiranju aktivnosti na investicionom održavanju i unapređenju svojstava zgrada, kao i Odluku o obezbeđivanju uslova za razvoj, upravljanje i održavanje servisa za digitalno pružanje usluga u oblasti komunalnih delatnosti i ostalih poslova iz nadležnosti Grada Beograda „Beograd pametan grad – Belgrade smart city”.

Gradski odbornici usvojili su i Zaključak o ispravci Odluke o završnom računu Grada Beograda za 2020. godinu, Odluku o otpisu potraživanja dospelih na dan 31.12.2018. po osnovu neizmirenih izvornih, javnih prihoda Grada Beograda prema Privrednom društvu kompanija „Progres” a. d. Beograd, Izveštaj o napretku sprovođenja programa zaštite životne sredine za period od 2016. do 2020. godine, kao i Odluku o dopunama odluke o Gradskoj upravi Grada Beograda i kodeks ponašanja službenika i nameštenika Grada Beograda.

Usvojen je izveštaj o napretku sprovođenja Programa zaštite životne sredine za period 2016. do 2020. godine. Izveštaj je pokazao da najveći broj aktivnosti potpuno ili u velikoj meri realizovan, od 366 aktivnosti realizovano je 270, što je 74 odsto.

Dosadašnja realizacija je veoma uspešna jer smo tek na pola puta, a i pandemija je zaustavila aktivnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.