„Znači brate, bedak. Trsnuh danas ovde na gajbi, jer mi je riba zapalila kod ortakinje, i ne cima me na mobišku“- kaže on. „Ženo, došla sam da se iskuliram, jer sam prsla od stalnog smaranja onog mog lika. Katastrašno! Ajde da se ne tripujemo mnogo, nego da se restartujemo“- rekla je ona.


Da li bi neko, na primer, iz Južne Srbije potpuno razumeo ovakvu komunikaciju dvoje mladih Beograđana? Koliko ova vrsta govora, tačnije sleng, skrnavi ili obogaćuje srpski jezik?

Doktor lingvističkih nauka, Ranko Bugarski, tim povodom kaže da se ne bi moglo reći da ovaj „govor mladih“ narušava naš jezik, već mu daje svežinu, gipkost, prilagođava ga novim prilikama, a mlade generacije afirmišu se i potvrđuju svoj identitet. Sve manje postoje razlike u razvoju slenga između onih koji žive u gradu i onih na selu.

– Ljudi koji su pridošli ovde, većinom devedesetih godina, integrisali su se, ali nisu načinili velike promene u fondu slenga. Zbog popularnosti i globalne rasprostranjenosti, zapadne, prvenstveno američke kulture, među našom omladinom sve više se čuju izrazi koji podsećaju na engleski jezik, kao što su: tripovanje, kuliranje, hejteri, kao i mnoge druge, ali po meni taj trend nema veliki značaj, jer ne predstavlja odvajanje od srpske kulture – kaže za Danas profesor Bugarski.

Stvara se utisak da beogradski tinejdžeri naprosto „žive sleng“ i da su kroz konstantno izmišljanje novih reči i izraza kojima će nastavljati komunikaciju sa svojim prijateljima, zaboravili na standarde srpskog jezika. Tako će omladina koristiti izraz „blejati“ za svoje slobodno vreme, a ne za onomatopeju ovce. Ono što takođe čini deo zanimljivosti vezanih za temu žargona jesu i proširena objašnjenja za pojedine reči, koja ih predstavljaju šaljivo. Tako mladi Beograđanin situaciju kada kaže svom drugu da ga pozove na mobilni telefon, jer su mu roditelji kod kuće, objašnjava ovako: Brate, zovi me na mobišku, tu su mi leševi! Takođe, u pojedinim delovima Beograda postoje specifični izrazi koje koristi mlada populacija tog naselja. Vozdra tebra, Munze konza! – jedan je od tipičnih pozdrava nekoga ko živi u Zemunu.

Ukoliko vas neko od mladih sugrađana pita gde se nalazi „Bulevar opruženih“, nemojte da mislite da je pogrešio lokaciju, već je zbog nekog nesrećnog slučaja prinuđen da potraži određeno groblje. Zato, samo opušteno, kul i u dobrom tripu!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari