Da li je tužna sudbina porodice Janković – prevara? 1Foto: Bojan Cvejić

List Danas objavio je juče tekst pod nazivom “Nataša traži lekove i hranu za svoje mališane”, sa željom da pomogne četvoročlanoj porodici sa dva mala deteta, koja je, prema njihovim navodima, ostala bez krova nad glavom i jedinim izvorom prihoda.

Oni su nam rekli da je otac ostao bez posla i da su dobili otkaz od privatnog stanodavca, da imaju dvoje dece od kojih je jedno bolesno..

Nakon više poziva i poruka upozorenja od čitalaca našeg lista, i provera koje su novinari Danasa obavili, imamo ozbiljne osnove da sumnjamo da je u pitanju prevara.

Naime, kako je list Danas saznao, žena koja se obratila našoj redakciji za pomoć, već je navodno poznata organima gonjenja po lažnom predstavljanju i korišćenju priča o bolesnoj deci kako bi za sebe izvukla novčanu korist od humanih ljudi, humanitarnih organizacija i beogradskih medija.

Prema za sada neproverenim navodima, već je privođena i osuđivanja zbog prevare, pri čemu se drugačije predstavljala, a koristila je i različit broj dece, kada je predstavljala svoju priču.

Zbog brojnih poziva čitalaca, juče smo uklonili broj žiro računa za uplate kako građani ne bi pomagali dalje dok se čitava priča još jednom ne proveri, nakon čega smo uklonili i tekst sa portala.

Pokušali smo da “Natašu” kontaktiramo danas ponovo, ali fiksni broj sa kojeg je prvobitno zvala bio je nedostupan, dok se na mobilni ne javlja niti odgovara na poruke.

Redakcija Danasa obratila se danas informativnoj službi MUP-a sa svim raspoloživim informacijama koje posedujemo, i očekuje odgovor od ministarstva, nakon čega ćemo objaviti detalje za koje se ispostavi da su tačni, odnosno koje nam policija potvrdi.

Uz konsultaciju sa pravnicima, Danas će od ponedeljka preduzeti ni druge pravne mere koje su nam na raspolaganju.

Priča o “Nataši” i njenoj porodici do lista Danas došla je uz preporuku, a njena uverljiva, dirljiva ispovest potkrepljena fotografijama, ubedila je i novinarku Danasa i brojne čitaoce da im je pomoć hitno potrebna. Nismo mogli da pretpostavimo da neko na ovaj način želi da zloupotrebi ljudsku humanost.

Podstaknuti humanim motivima i u želji da povežemo ljude koji jedni druge mogu da pomognu u teškim situacijama, list Danas je, moguće, i sam postao žrtva prevare, kao i svi oni ljudi koji su taj apel za pomoć pročitali, podelili na društvenim mrežama, uplatili novac ili se saosećali sa pričom porodice.

O daljim saznanjima o ovom slučaju koje dobijemo od državnih organa redovno ćemo izveštavati naše čitaoce i javnost.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari