Da li ste znali o Beogradu? 1Foto: Tijana Ivanović

Dani Beograda održavaju se od 16. do 19. aprila zbog dva važna događaja u istoriji Beograda – 16. april 878. godine kada je u pismu pape Jovana osmog prvi put pomenuto ime Beograd i 19. april 1867. godine kada je knez Mihailo Obrenović od Turaka dobio ključeve grada čime je Beograd ponovo postao srpski grad.

Tim povodom izdvajamo neke zanimljivosti iz istorije u vezi sa Beogradom:

* Baba Višnjina ulica dobila ime po majci srpskog vladara kneza Miloša Obrenović.

* Za vreme turkse vladavine u Beogradu bilo 273 džamija i posebnih islamskih bogomolja mesdžida, do danas sačuvana samo Bajrakli džamija

* U beogradskom Filozofskom fakultetu se već više od 120 godina čuva egipatska mumija koja potiče iz perioda 300. godine pre nove ere.

Da li ste znali o Beogradu? 2
Foto: Tijana Ivanović

* U hotelu Bulevar, gde se danas nalazi bioskop Balkan, prikazan film o venčanju Aleksandra Obrenovića sa Dragom Mašin 1900. godine.

* Iako je građena za evangelističku crkvu, zgrada Bitef teatra nikada nije imala status verskog objekta.

* U zgradi u Ulici Svetozara Markovića broj 72 bio je smešten prvi dom za nezbrinutu decu u Beogradu.

* U zgradi Biblioteke grada Beograda nekada se nalazio hotel Srpska kruna.

* U Krsmanovićevoj palati na Terazijama 34 1. decembra 1918. svečano je proglašeno ujedinjenje Srba, Hrvata i Slovenaca u zajedničku državu Kraljevinu SHS.

* Kuća u Ulici Cara Dušana 10 predstavlja najstariji sačuvani stambeno-poslovni prostor u glavnom gradu i potiče iz perioda od 1724. do 1727.

* Spomenik Pobednik trebalo je najpre da se bude postavljen na Terazijama, ali se od toga odustalo zbog čega je na kraju otkriven na Beogradskoj tvrđavi.

Da li ste znali o Beogradu? 3
Foto: Tijana Ivanović

* Prve pozorišne predstave u Beogradu odigrane u periodu austrijske okupacije grada, kada su se u jednoj od džamija igrale komedije.

Da li ste znali o Beogradu? 4
Foto: Tijana Ivanović

* Prvi semafor u Beogradu postavljen 1953. na raskrsnici Ulice kralja Milana i Kneza Miloša.

* Na mestu današnjeg Univerzitetskog parka nalazilo najpre tursko groblje, a potom gradska pijaca.

* Na mestu na kojem se danas nalazi pijaca Zeleni venac nekada je radila kafana „Manojlova bašta“, u kojoj je 1834. prvi put počelo da se toči pivo u Beogradu.

* Prvi javni spomenik podignut 1848. godine u Karađorđevom parku gde se i danas nalazi.

* Studentski dom „Kralj Aleksandar I“, nekadašnja „Lola“, predstavlja prvi studentski dom na Balkanu, sagrađen između 1927. i 1928. Godine.

* Prva bolnica u gradu podignuta je 1868. na mestu na kom se, za vreme austrijske opsade Beograda početkom 18. veka, nalazio šator za lečenje ranjenika, a reč je o zgradi u današnjoj ulici Džordža Vašingtona u kojoj se nalazi Muzej srpske medicine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari