"Dani slobode" od 19. oktobra do 1. novembra 1Foto: Beoinfo

Grad Beograd će ove godine prvi put obeležiti dva važna datuma, dan oslobođenja grada u Prvom i Drugom svetskom ratu, manifestacijom „Dani slobode”, koja će biti održana od 19. oktobra do 1. novembra, rečeno je danas na konferenciji za novinare u Starom dvoru.

Predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević istakao je da je ove godine organizovana malo drugačija manifestacija kojom se obeležava dan oslobođenja grada. Pre nekoliko godina te datume Beograd nije zvanično obeležavao i ti događaji su skoro bili izbrisani iz sećanja, a naša želja je bila da obnovimo sećanje na te herojske dane i ljude koji su dali svoje živote za slobodu ovog grada, rekao je Nikodinović.

On je najavio da će u tih desetak dana biti održan veliki broj različitih manifestacija koje treba da pokažu sećanje na herojske dane iz naše istorije. Svaki dan biće posvećen jednoj zemlji koja nam je bila saveznik u borbi nekom specifičnošću koju je ta zemlja imala u odnosu sa Srbijom u toku Prvog i Drugog svetskog rata, rekao je Nikodijević, najavivši da će sve početi 19. oktobra multimedijalnim spektaklom Ljubiše Ristića u Šećerani pod nazivom „Oslobođenje Beograda”.

Prema njegovim rečima, 20. oktobra biće održan defile ulicama grada zajedno sa predstavnicima SUBNOR, a zatim svakog dana manifestacija sa drugom zemljom saveznikom, dok će 1. novembra ispred Skupštine grada biti posebna manifestacija posvećena oslobođenju Beograda u Prvom svetskom ratu. Zamenik gradonačelnika Goran Vesić istakao je da smo posebno ponosni na 20. oktobar. Uveli smo Marš pobednika, koji će se održati i ove godine, kao i još niz manifestacija kojima obeležavamo dan kada je Beograd oslobođen od fašističke okupacije, kazao je Vesić, dodavši da mu nije jasno zašto su se neke prethodne vlasti stidele toga. Vesić je zahvalio reditelju Ljubiši Ristiću, koji će ove godine režirati multimedijalnu predstavu na prostoru nekadašnje šećerane, na Čukarici.

Istakao je da grad ima velike planove za Šećeranu, a da nije bilo Ristića i KPGT, taj prostor bi bio devastiran. Plan je da Republika Srbija i Grad Beograda u narednom periodu otkupe taj prostor, jer je kompleks pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture. Želimo da na tom mestu budu objekti kulture, IT industrije, kreativne industrije kako bi u Šećarni svakodnevno dolazilo hiljade mladih, kreativnih ljudi, precizirao je Vesić. Ristić je istakao da su 20. oktobar i 1. novembar dani hrabrosti, žrtve, pobede i slave, a ukazao je na značaj Šećerane u istoriji Beograda kao objekta koji je prošao kroz sve faze osvajanja i oslobađanja, najavivši predstavu u pet slika kao svojevrsnu šetnju kroz Šećeranu, preneo je Beoinfo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.