Jovanović: Vlast obmanjuje Beograđane o nabavci kineskih autobusa 1Nikola Jovanović Foto: Narodna stranka

Odbornička grupa Saveza za Srbiju u Skupštini Beograda najoštrije osuđuje nesposobnost i nemar gradskih vlasti prilikom realizacije ugovora o nabavci 174 kineska autobusa marke „Higer“, izjavio je danas šef te odborničke grupe i potpredsednik Narodne stranke Nikola Jovanović.

„Iako je rok za isporuku ovih autobusa bio 2. oktobar, do sada je isporučeno samo 30 autobusa“, naveo je Jovanović u pisanoj izjavi.

Umesto da priznaju odgovornost i objave ugovor za „Higerom“ kako bi sve bilo transparentno, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić i njegovi saradnici uporno obmanjuju javnost da su penali za kašnjenje i garancija za dobro izvršenje posla mnogo niži nego što jesu, čime prave direktnu štetu gradu, dodao je Jovanović.

„Gradske vlasti nisu još naplatile od ‘Higera’ penale za kašnjenje isporuke, niti aktivirali garanciju za dobro izvršenje posla. Prema našoj računici, grad Beograd bi morao da naplati od firme ‘Higer’ minimum 2,8 miliona evra, kojima bi mogla da se izgradi jedna osnovna škola u Beogradu“, istakao je Jovanović.

On je upozorio gradske čelnike da vode računa o interesima Beograda, kao i da ne prave nikakve dogovore o kompenzaciji kroz neke nove autobuse sa firmom „Higer“.

„Penali se moraju naplatiti u celosti, a svi novi autobusi se moraju nabavljati u normalnoj tenderskoj proceduri, otvorenoj i za domaću firmu ‘Ikarbus'“, naveo je Jovanović.

Jovanović je istakao da je manjak od 144 autobusa jedan od ključnih razloga gužvi u javnom prevozu i dugog čekanja na autobuse.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari