Krivične prijave protiv gradonačelnika Radojičića i šefova GSP 1Foto:Grad Beograd

SOS sindikat u GSP “Beograd” podneo je krivične prijave protiv gradonačelnika Zorana Radojičića, bivšeg i sadašnjeg rukovodstva i predsednika reprezentativnih sindikata u tom preduzeću zbog potpisivanja kolektivnog ugovora kojim su predstavnicima sindikata duplirane zarade.

Krivične prijave podnete su protiv bivšeg direktora JKP GSP „Beograd“ Željka Milkovića i sadašnjeg v.d. direktora Radiše Momčilovića, gradonačelnika grada Beograda Zorana Radojičića, predsednika Samostalnog sindikata GSP „Beograd“ Zorana Antića i predsednika Sindikata radnika zaposlenih u GSP Nenada Kostića. SOS sindikat ih optužuje zbog potpisivanja Kolektivnog ugovora po kojem oni imaju diskreciono pravo da odlučuju o zaradama predsednika reprezentativnih sindikata i njihovih zamenika ili drugih predstavnika.

Kao što je Danas već pisao Ustavni sud Srbije je 21. novembra prošle godine doneo odluku u kojoj se navodi da je neustavan sporazum kojim je gradsko saobraćajno preduzeće “Beograd” predsednicima reprezentativnih sindikata na ime sindikalnih funkcija koje obavljaju povećalo koeficijent plata čime su im zarade skoro duplo povećane.

SOS sindikat smatra da je na taj način preduzeće do sada oštećeno za više od 5,5 miliona dinara.

Šteta po preduzeće i sve njegove zaposlene je sve veća i veća. Takvim potezima se kupuje naklonost i potpuna zavisnost reprezentativnih
sindikata od menadžmenta, a štetne posledice trpe svi radnici GSP „Beograd“
i građani Beograda, zbog čega je SOS sindikat doneo odluku da preduzme sva
raspoloživa pravna sredstva kako bi stao na put takvoj zloupotrebi položaja
i sindikata”, naveli su oni u saopštenju.

Oni su podsetili i da su već najavili tužbe protiv odgovornih jer se, posle njihove pritužbe Povereniku za zaštitu ravnopravnosti, pokazalo da je odluka o platama sindikalaca – neustavna.

Osim rešavanja ovog problema, SOS sindikat podneo je predlog za ocenu ustavnosti još jedne odluke koju je rukovodstvo preduzeća donelo – o isplaćivanju naknade za topli obrok u bonovima.

– Ne želimo da poslodavac isplaćuje naknadu za topli obrok u
bonovima, već u celosti u novcu, a zaposleni imaju pravo da odluče da li će
taj novac da iskoriste da bi se hranili u menzi ili na nekom drugom mestu, naveli su iz sindikata.

Preispituju zakonitost i pravilnika o uniformama
Jedna od narednih mera SOS sindikata jeste i podnošenje inicijative za utvrđivanje zakonitosti Pravilnika o uniformi zaposlenih, koji jedino vozače GSP
„Beograd“ obavezuje da u slučaju napuštanja preduzeća nadomeste vrednost
uniforme u novcu, ne ostavljajući mogućnost da vrate zadužene delove
uniforme.

Radno mesto – predsednik sindikata

Po Zakonu o radu reprezentativni sindikat, između ostalog, ima ovlašćenje da pregovara o kolektivnom ugovoru zaposlenih i poslodavca, a predsednik reprezentativnog sindikata ima najmanje 40 radnih sati (nedelju dana) plaćenog odsustva mesečno za obavljanje sindikalne funkcije. Kolektivnim ugovorom koji su potpisali sindikati i GSP, predsednicima sindikata je omogućeno plaćeno puno radno vreme da rade u sindikatu. Ovaj kolektivni ugovor takođe predviđa da pored predsednika, sindikat može imati i druge predstavnike koji će biti plaćeni da se bave samo sindikalnim aktivnostima

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari